Министър Крум Зарков се срещна с г-н Богдан Цебреан, заместник-ръководител на посолството на Румъния в България

Министър Крум Зарков се срещна с г-н Богдан Цебреан, заместник-ръководител на посолството на Румъния в България

Министърът на правосъдието Крум Зарков проведе работна среща с Богдан Цебреан, заместник-ръководител на посолството на Румъния в България. Министърът информира за основните приоритети с европейско измерение, по които ще работи през следващите няколко седмици. 

Като първи приоритет той посочи законодателството, което се разработва в контекста на Националния план за възстановяване и устойчивост с оглед на втория транш. През следващите два месеца ще се осъществят всички действия, за да могат народните представители, които ще бъдат избрани през м. октомври, незабавно да започнат работа по обсъждането и приемането на тези ключови актове.

Министърът подчерта, че е крайно време да бъде взето официално решение за отмяна на Механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния. Областите на наблюдение се припокриват със стълбовете на общоевропейския Механизъм за върховенство на правото, а доклади за България вече не се изготвят. Време е въпросът да се постави на дневен ред.

Голяма е важността и на присъединяването към Шенгенското пространство, което е първостепенен приоритет за служебното правителство. България и Румъния изпълняват техническите критерии за членство, както и задълженията си за охрана на външните граници на Европейския съюз. Затова следва заедно да поставят въпроса относно правото на своите граждани на свободно движение в Европейския съюз и за присъединяването си към Шенгенското споразумение. Между отговорните институции на двете държави е установено  интензивно сътрудничество, а дипломатическите и политическите усилия са добре координирани.

Г-н Цебреан потвърди, че към настоящия момент неговата оценка съвпада с направената от министъра на правосъдието. Сътрудничеството на двете страни в процеса за присъединяване към Шенгенското споразумение е ефективно и изключително значимо за крайния успех. Той допълни още, че в условията на войната в Украйна Румъния охранява една от най-дългите сухопътни граници на Европейския съюз и нейните граждани следва да се ползват от правата на останалите европейци.

Водещи новини

Времето