“Борбата за доброто и справедливостта никога няма да приключи”

“Борбата за доброто и справедливостта никога няма да приключи”
Отиде си нашето безценно момче, големият мъж и автор Стоян Николов-Торлака.
Тръгна си внезапно, без да се сбогува. А и той по принцип обича срещите – с всичките им сблъсъци на топли и пиперливи думи, на слънчеви и буреносни мисли, на добри и лоши хора, абе спор да има, че да си кажем кривиците, пък накрая може и да се прегърнем, че защо и да не се сритаме. Но утре да сме пак един до друг, защото животът е кауза и целта й е истината. Той разделите не обича и затова така си отиде, без думичка да каже.
Такъв е нашият Торлак. От Окото на Бивола нищо не убягва, а тръгне ли съ рогата напредъ, може да изкове разпятие, присъда, паметник, стълба, венец и проклятие. Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза! Или просто си знаеш, че все някога ще се съберем в небесната стая?
Че и там ще сваляме фалшиви ореоли и измамни маски от главите на онези, лошите. Че и там ще благодарим за доброто на добрите… И няма да спим, докато доброто не стане по-голямо от злото. Нали точно това пишеш в момента, знаем си те.

Последният разговор на Стоян Николов – Торлака с директора на “Биволъ” Асен Йорданов

Ти не обичаш глаголното време минало свършено. Ние също. Затова си говорим в сегашното и утре, и после пак. А за теб никой не може да говори в минало свършено, знаеш. И затова днес са толкова трудни думите.
Стоян остави на всички ни не само рогатото си слово. Изля душата си в романите и стърча на сергия по панаирите на книгата. И не е само юбилейната книга „101 текста на Торлака за Биволъ“. „Херакъл от Диви дол“, „Автономията????“, „Иваил цар“, „Северозападен романь“, „Май ще ни бъде…“ …
Ще ни бъде ли? Писателят, разказвачът и душеприказчикът на Северозапада и не само, сега иска да ни каже, че повече няма и ред да напише. А ние не вярваме, защото минало свършено няма и панаирът трябва да продължи.
И Бивола понякога плаче. Този път безутешно.
Поклон, приятелю! Дано ни гледаш и стискаш брадвата от по-светлата страна на небето.
Асен Йорданов
Атанас Чобанов
Димитър Стоянов
Вилдан Байрямова
Николай Марченко
Мария Гинева

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Харесване на това:

Харесвам Зареждане...