Надя Шабани откри Център за деца в село Гложене

Надя Шабани откри Център за деца в село Гложене

Председателят на ДАЗД Надя Шабани откри Центъра от семеен тип "Нов живот" в с. Гложене, община Тетевен. В него ще бъдат настанени младежи от ДДМУИ “Света Петка”, с. Могилино.

“Случаи като Могилино са урок за всички. Това е урокът, че вместо да игнорираме проблемите, които стоят по пътя на осигуряването на възможности за тези деца, трябва да се доближим до тях. Преодоляването на моралния дефицит и промяната в нагласите на обществото към проблема с изоставените деца е първата стъпка към процеса на извеждането им от специализираните институции и отглеждането им в подходяща среда”. Това заяви г-жа Шабани след като поля с менче вода за късмет.

На откриването присъстваха Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България, кметът на Тетевен Николай Павлов, Ани Салич – посланик на УНИЦЕФ, участниците от “Великолепната шесторка”.

Център “Нов живот” е изграден със средства, събрани по време на шоуто “Великолепната шесторка“, организирано от УНИЦЕФ и bTВ в помощ на децата от Могилино. По време на предаването постъпиха 1 869 788.74 лв, като за центъра в с. Гложене са изразходвани 400 000 лв. С останалите средства са изградени два центъра от семеен тип в Русе и един във Варна, където вече живеят деца от дома в Могилино. Пред завършване са къщите в София и Две Могили.

Центърът от семеен тип в Гложене е с капацитет за 10-12 деца. В него вече са настанени младежи от дома в Могилино, двама, от които са от община Тетевен. Разкрити са 14 нови работни места. На първия етаж са разположени мултифункционална стая, офис, дневна с трапезария и кухня; санитарни и технически помещения. Запазват се помещенията, ползвани досега от здравната служба и зъболекаря в село Гложене. На втория етаж са предвидени четири спални, две санитарни и складово помещения. Достъпът до вторият етаж е по стълба и асансьор. Всички комуникационни пространства, размери на врати и обзавеждането на помещенията са съобразени с изискванията за достъп на хора с увреждания.

Водещи новини

Времето