Калин Каменов: Световната мрежа не е заплаха, а възможност, ако я използваме с правила

Калин Каменов: Световната мрежа не е заплаха, а възможност, ако я използваме с правила

“Вярвам, че най-добрите идеи за информиране на връстниците и възрастните ще дойдат от децата. Световната мрежа не е заплаха, а възможност, която трябва да се използва разумно и с правила. Правилата за ограничаване на вредно съдържание в интернет трябва да се обсъждат с децата, за да не бъдат възприемани като забрани и ограничения, а и за да имат траен ефект върху отговорното онлайн поведение”. Това заяви Калин Каменов, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето при официалния старт на онлайн платформата “НетАларма”. Тя е част от усилията на компанията “Майкрософт” за насърчаване на сигурно и отговорно поведение в световната мрежа. Тази година във фокуса са най-активните онлайн потребители – младежите.

В рамките на инициативата млади хора на възраст между 14 и 29 години от всички 28 области в страната ще имат възможност да се включат в проекта като създадат свой “Манифест за безопасен интернет” и го публикуват на сайта на кампанията -www.netalarma.bg.

От Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето представиха проект на “Манифест за безопасен интернет”, който дава възможност членовете на СД да споделят своите идеи за използване на мрежата. Съветът на децата ще се включи активно в кампанията на Майкрософт - България чрез предоставянето на областни координатори в 28-те области на страната.

Благодарение на партньорството с ДАЗД, както и асоциация “Български детски и младежки парламент”, в цялата страна ще бъдат организирани групи за дебат, водени от самите ученици. “Нашата цел е да привлечем много млади хора от цялата страна да се включат в проекта и да обсъждат, споделят и анализират поведението си в интернет и стъпките за сигурност, които предприемат. „Манифест за безопасен Интернет” има амбицията да бъде своеобразно огледало пред българската общественост, институции и медии за стремежа на младите хора към общуване в сигурна онлайн среда”, сподели Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.

Ученици споделиха, че в момента се реализират редица проекти в рамките на платформата “НетАларма”. В рамките на два месеца в Манифеста за безопасен интернет могат свободно да се включат ученици от цяла България като регламентът за участие е публикуван на сайта. Начело на проекта застават учениците от Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ”, които вече са подготвили и качили своя пилотен проект на сайта. За онлайн дискусии и мнения по темата за безопасен интернет е създадена страница на кампанията в социалната мрежа Фейсбук - “Нет Аларма”.