В общините Русе и Върбица се проведе инициативата на Съвета на децата към ДАЗД „Безопасно и здравословно лято"

В общините Русе и Върбица се проведе инициативата на Съвета на децата към ДАЗД „Безопасно и здравословно лято"

<div class="single_news">

Инициативата „Безопасно и здравословно лято“ на Съвета на децата към ДАЗД се проведе в гр. Русе. Домакин бе Комплексът за социална работа с деца и семейства. В празника се включиха деца от града и техните родители. Той бе организиран от Живомир Николов – представител на областта в консултативния орган, с подкрепата на Българския червен кръст.

Членът на Съвета разказа на гостите за дейността на ДАЗД, начините за гарантиране на правата на децата и за възможността чрез него и останалите областни представители в консултативния орган да се чуе в национален мащаб гласът младите хора в България. Той призова всяко от присъстващите момчета и момичета да напише послание към връстниците си. Цветните стикери бяха закачени на специално изработено дърво, което ще бъде поставено пред сградата на общинска администрация в центъра на града през следващата седмица.

Представители на Областния съвет на Български червен кръст в Русе направиха демонстрация за оказване на първа помощ и разясниха на децата как да се предпазват при пътни инциденти.

Децата, участници в мероприятието, и техните родители бяха поздравени от началника на отдел „Русе” към Главна дирекция „Контрол по правата на детето” в Държавна агенция за закрила на детето г-жа Галя Атанасова и от председателя на Съвета на децата към ДАЗД г-н Фахредин Фаредин. На интерактивната сесия присъства и служител от Регионална здравна инспекция – Русе.

Инициативата "Безопасност и здравословно лято" се реализира и в Община Върбица заедно със Семейно-консултативния център от гр. Велики Преслав.В събитието се включиха специалисти от Спешна помощ, противопожарна безопасност и КАТ, които направиха атрактивни обучителни демонстрации. След това децата приложиха наученото в забавни и ролеви игри - спасяване на давещо се момче и използване на противопожарен автомобил.

Инициативата в общините Русе и Върбица е част от поредицата събития, които Съветът на децата провежда в цялата страна. Те бяха обсъдени и планирани на заседанието му на 01 юни в гр. София. Целта на кампанията е младите хора и техните родители да се запознаят с правилата за безопасност, за да бъде лятото, а и есента весела и безгрижна.

[su_slider source="media: 5293,5294"]

</div>

Водещи новини

Времето