Председателят на ДАЗД поздрави носителите на наградите на БХК „Човек на годината“

Председателят на ДАЗД поздрави носителите на наградите на БХК „Човек на годината“

Надежда Цекулова от Българското национално радио стана „Човек на годината“. Тя получи голямата награда на Българския хелзинкски комитет заради защитата на правото на децата на здравеопазване и гражданската й активност по отношение на работата на Център „Фонд за лечение на деца“.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева, която бе поканена за почетен гост на церемонията,  но поради служебни ангажименти не може да участва, изпрати поздравителен адрес. В приветствието, прочетено от г-жа Милена Дянкова, началник на отдел „Международна закрила, сътрудничество и координация“ на ДАЗД, се изказват специални адмирации към организаторите и номинираните за неуморната им дейност и посвещаването на мисията за спазване на правата на човека, правата на животните и опазването на природата

„Като председател на Държавната агенция за закрила на детето, оценявам вашите усилия по достойнство, защото всички знам колко е трудна всекидневната борба за защита правата на всяко дете, но също така знам, че усилията си струват, за да видиш усмивка и радостта в очите на едно момче или момиче. Затова трябва да бъдеш преди всичко Човек.

Всички ние, възрастните, трябва да станем по-чувствителни по отношение на проблемите на децата, на таланта им и да чуем техния глас, защото те имат какво да ни кажат за своето бъдеще. Ето защо през 2017 г. ДАЗД ще насочи усилията си към създаване на политики, ориентирани към всички деца в страната.“

Г-жа Кънева изразява и своята увереност, че с общите усилия на институциите и неправителствените организации ще се създаде подходящата среда за развитие на младите хора в България.

Наградите „Човек на годината“ се връчват от БХК за осми път. През тази година жури от представители на гражданското общество е разгледало 29 номинации и е определило носителите на призове в 9 категории:
<ul>
<li>Втора награда – Калин Калпакчиев;</li>
<li>Втора награда - Мерал Феик;</li>
<li>Журналист на годината – Теодор Спасов;</li>
<li>Награда за цялостен принос – Боян Петров и Андрей Ковачев;</li>
<li>Награда за гражданска доблест – Лилия Макавеева;</li>
<li>Специален приз „Вдъхновение на годината“ – Акушерска практика „Зебра“;</li>
<li>Специален приз „Активист на годината“ – Стана Илиева;</li>
<li>Специален приз „И сам войнът е войн“ – Милена Момчилова.</li>
</ul>
Критериите за избор на лауреатите са: осъществяваната от тях дейност да е прецедент в правозащитната сфера, да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото, да вдъхновява към действие, да се отличава с гражданска доблест и да е новаторска и оригинална.

[su_slider source="media: 3558,3559,3560,3561,3562,3563" limit="25" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]

Времето