Офелия Кънева обеща да посети училището на Ния в Силистра

Офелия Кънева обеща да посети училището на Ния в Силистра

<div class="single_news">

Това стана на среща с директорката на основно училище „Отец Паисий“ г-жа Камелия Рачева.

„Искаме да научим децата да имат традиции, да ги спазват, заедно да си помагат, заедно да организират своите чествания, те да са инициаторите, а ние учителите и родителите само да им помагаме в техните начинания“. Това сподели г-жа Рачева, а Офелия Кънева изцяло подкрепи нейните думи и допълни, че „това напълно съвпада с политиката на Държавната агенция за закрила на детето“.

„Като председател на Държавната агенция искам всяко дете да знае, че е подкрепено. Че от всяко дете има какво да научим и ние възрастните трябва да слушаме нашите деца какво ни казват – независимо дали то е облечено с думи, с рисунка, с музика, стих или просто с един жест“.

От разговора с директорката г-жа Рачева стана ясно, че основно училище „Отец Паисий“ в град Силистра е най-старото училище в града. През 2011г. година училището е отбелязало своята 150 годишнина и по този повод 415 ученика ръчно са преписали „История славянобългарска“. Инициативата е била на самите ученици, като по този начин те са искали да продължат делото на възрожденеца Паисий Хилендарски. Преписаната книга е била оформена специално, с твърди корици и занесена в манастира в Атон, където монаси са написали лично посвещение. А по повод тазгодишния юбилей 155 години, учениците са пресъздали една градска чаршия, на която са изложили свои различни ръчно изработени произведения.Темата на произведенията е била „Да бъде българското“, като на финала на честванията всички деца и учители са се включили в една обща снимка, изобразяваща цифрата 155.

Госпожа Рачева разказа на председателя на ДАЗД, че всеки клас в училището си има име, а изборът му става по строго определен ритуал. Малко преди 100-ния ден от започването на учебната година за първолаците, кръстници дават име на всеки клас, и тези кръстници са с децата докато завършат 7-ми клас. Също така всяко дете, с помощта и на родителите, си избира по едно нещо, което да направи 100 пъти – например Ния е събрала нарисувани 100 различни детски ръчички.Точно на 100-ния ден всичките 100 неща на всеки първокласник се поставят в коридорите на училището. И така всяка година се отбелязва първия стотен ден и рожден ден за останалите ученици от 2-ри до 7-ми клас, като рожденните дни се организират естествено от големите ученици.

Още една от гордостите на основно училище „Отец Паисий“, за което сподели г-жа Рачева е това, че то е единственото училище, което има и фанфарен оркестър. В него участват 30 деца.

Всяка година в традиционния годишен концерт на училището участие взимат всичките 500 деца."Всяко едно от тях се качва на сцената на драматичния театър в Силистра и концертът продължа над два часа и половина“, разказа още г-жа Рачева. Децата сами си избират темите и номерата, с които ще се представят, а накрая училите ги обединяват в един общ спектакъл. Отделно, децата от всеки клас преди всеки номер подготвят презентация за съответната тема, като тази презентация се изготвя без помощта на родител или учител. За тази година темата на спектакъла е „Пътуване по света“ и на него жителите на Силистра ще могат да се насладят на 5-ти май.

От 2003 година всички ученици имат и ходят на училище с униформа. Децата задължително участват в избирането на модел, цветове и материи. За предстоящата нова учебна година учениците от 1-ви до 5-ти клас ще бъдат с нови ученически униформи.

„Много бих искала всички срещи с учители и деца да протичат по този начин. Много искам всички да чуят, за това какво правите и как го правите. Много искам да заразите с делата си и начина, по който работите и други училища, учители, родители и не на последно място деца. Искам и ще направя всичко възможно всички да чуят и разберат, че има деца и учители в България, които могат и работят със децата за децата“. Това каза Офелия Кънева на края на срещата си с директорката г-жа Рачева и 10-годишната Ния.

</div>
[su_slider source="media: 3086,3087,3088,3089" limit="25" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"] [/su_slider]