10-годишната Ния от Силистра взе интервю от председателя на ДАЗД

10-годишната Ния от Силистра взе интервю от председателя на ДАЗД

Председателят на ДАЗД Офелия Кънева даде пространно интервю на малката Ния от град Силистра. Темата на интервюто беше детските права като разговорът продължи повече от час.

Въпросите, които Ния зададе на г-жа Кънева не бяха никак лесни. Като например: Как Държавната агенция защитава и гарантира правата на децата? Как и кой гарантира висшия интерес на децата? Как се правят законите? Как да научим възрастните да слушат и чуват мнението на децата?

Офелия Кънева сподели с Ния, че мисията на Държавната агенция за закрила на детето е, че всяко дете трябва да знае и вярва, че ще бъде подкрепено във всеки един момент и във всяко едно начинание. Ния се запозна и със 3-те приоритета на ДАЗД за 2017година, а именно – участие на децата в правенето на политика за деца, разгръщане на политиката за деца за всички деца и въвличането на професионалните общности.

Председателят на ДАЗД разказа и за част от предстоящите събития, на които България ще бъде домакин и които са от изключително международно значение. Първото събитие ще се провете още този понеделник, 24-ти април и в него ще вземат участие експерти от Съвета на Европа, а другото изключително важно събитие ще е в началото на месец ноември, когато в България ще се съберат държавници от най-високо ниво от повече от 60 страни. Основната тема, по която ще се дебатира е правата на децата.

Но това, което най-силно впечатли Ния е твърдото убеждение на г-жа Кънева, че всички възрастни трябва да търсим и слушаме съветите на децата, че трябва да възприемаме децата като личности още от тяхното раждане и че трябва да знаем, че детето може да бъде наш учител.

Интервюто с г-жа Кънева е по идея на Ния и е във връзка с проект, който тя подготвя за защита на детските права. С този проект тя ще участва в национална олимпиада по гражданско образование, организиран от Министерство на образованието и науката.

Освен това Ния ще участва в международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти, който ще се проведе между 21-ви и 23-ти април 2017г. в Националната Музикална Академия "Професор Панчо Владигеров".[su_slider source="media: 3092,3093,3094,3095,3096" limit="25" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"] [/su_slider]