До средата на август ще бъде завършено строителството на детската градина в „Манастирски ливади- изток“

До средата на август ще бъде завършено строителството на детската градина в „Манастирски ливади- изток“

„До средата на август ще бъде завършено строителството на детската градина в „Манастирски ливади- изток.  До тогава очаквам да бъде завършена и ул. „Флора“, която изграждаме едновременно, за да осигурим достъп до новата детска градина“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверката си на обекта. Столичният кмет припомни, че  “Манастирски ливади- изток“ е един от разрастващите се квартали, където живеят много млади семейства и  детската градина се очаква с нетърпение  от тях. „Знаете , че до момента в този квартал няма детска градина и родителите водят децата си в съседни квартали“, уточни Йорданка  Фандъкова.

Към момента строителните бригади  извършват довършителни дейности в сградата и работят по оформянето на детските площадки в двора.

Новата детска градина е за 8 групи, от които 6 градински и 2 яслени. Тя ще разполага с басейн, с физкултурен и музикален салон.

Кметът изрази увереност, че  тези близо 200 места ще бъдат обявени в системата за прием в детските градини в края на август.

Новата детска градина в „Манастирски ливади- изток“ е  един от обектите включени в  3-годишна програма на кмета на София за строителство на детски градини и ясли, която трябва да приключи в края на 2023 година. Това е единствената детска градина,  чиито възложител е екипът на Столичната община.  На останалите обекти възложител са районните кметове.

 11 детски градини, включени в програмата вече са завършени. В момента се изпълняват  23 обекта , от които 3 самостоятелни ясли и 20 детски градини. Строителството на 11 от тях трябва да приключи до края на годината.  Междувременно се проектират и 13 нови обекта.

Според кмета Фандъкова  голяма част от районните кметове  изпълняват програмата в срок, съвестно и си дават сметка, че от техните екипи  зависи родителите  да бъдат по- спокойни и удовлетворени. За съжаление на отделни места има  забавяне от страна на районните администрации.  Тя посочи  конкретен обект, които е забавен от район „Красно село“ . „Вече втора година не е приключено проектирането на 8-ма детска градина и работата от тук на нататък ще се поеме от моя екип.  За съжаление, за да можем да започнем строителството, трябва да получим проекта от района“, уточни още Фандъкова. 

 Търси се решение и за изграждане на детска градина във ВЕЦ- Сименово като кметът на „Лозенец“ има задачата да работи за изкупуване на терен.  „Екипната работа с районните кметове е изключително важна, да за може да изпълним програмата за строителство на детски градина и за разкриване на нови места и  най- вече да отговорим на очакванията на родителите“, посочи Йорданка Фандъкова.  

 
 

Водещи новини

Времето