Под 10% от язовирите на територията на Велико Търново имат констатирани неизправности

Под 10% от язовирите на територията на Велико Търново имат констатирани неизправности

Велико Търново е една от областите с най-малко констатирани несъответствия при проверките на язовирите на нейната територия. Издадени са 16 предписания, а водните обекти на нейната територия са общо 158. Това стана ясно на днешната среща между председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски, неговият заместник Валтер Василев, главният секретар на агенцията Валентин Чиликов и областният управител проф. д-р Любомира Попова, и нейният заместник Детелина Борисова. Тя се проведе по инициатива на ръководството на ДАМТН и е част от мерките за засилване на вниманието по места към язовирите и тяхното състояние.

„Активните ни съвместни проверки ще продължат като сме готови да съдействаме с експертиза и друга важна информация, за да можем да елиминираме всички потенциални заплахи, свързани с експлоатацията на язовирите в региона“, подчерта Петър Горновски. По думите му на национално ниво се търсят възможности за подпомагане на общините, в това число и с финансиране, за поддръжката на язовирите, които стопанисват. Именно представителите на местната власт са отговорни за експлоатацията на най-голям брой водни обекти в България – над 90% от всички регистрирани язовири. Председателят на ДАМТН представи и подготвяните промени в Закона за водите и подзаконовата нормативна уредба, които целят да се въведе категоризация на язовирите в зависимост от техния обем и технически характеристики. Целта да се освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на по-проблемните водни обекти и тези със сериозни обеми. Обект на промените са и детайлизирането на контролните функции на ДАМТН в тази област.

По време на срещата бяха обсъдени и други теми свързани с дейността на агенцията, като участниците в нея се договориха да продължи сътрудничеството и да се подготвят нови съвместни инициативи.