ДАМТН проверява случая с падналата жена в асансьорна шахта в Студентски град

ДАМТН проверява случая с падналата жена в асансьорна шахта в Студентски град

След подаден сигнал, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира незабавна проверка на случая с падналата жена в асансьорна шахта в квартал Студентски град в София. В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване.

По първоначална информация в момента на инцидента мебелният асансьор в блок 17 в столичния квартал е бил спрян за профилактика. Съоръжението е било застопорено между трети и четвърти етаж на общежитието, като профилактиката се е извършвала на партерния етаж. По информация от техника от поддържащата фирма „Експрес лифт сервиз“ ООД, той е бил през цялото време до отворената врата и е разговарял с жената преди инцидента, като я е информирал, че асансьорът е в профилактика. Не са известни обстоятелствата довели до падането на жената в шахтата. Височината е била около 1.80 метра. След инцидента тя е била извадена от там и е откарана в болница УМБАЛ „Св. Анна“. По тяхна информация, жената е стабилизирана, извън реанимация и без опасност за живота.

Първоначалният преглед на документите показва, че техническия му преглед е извършван в срок от инспекторите на ДАМТН. Направена е годишна проверка на поддържащата фирма за спазване обхвата на издаденото й удостоверение за дейността по поддръжка, ремонт и преустройство на асансьори. Фирмата разполага с необходимия персонал и материално-техническа база за извършване на дейността по издаденото удостоверение. Води се редовно дневник от нея, в който асансьорът е бил спрян до извършване подмяна на определени части.

След изготвянето на експертиза от инспекторите на ДАМТН тя ще бъде представена на разследващите органи.