Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кметове на две кметства

Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кметове на две кметства
Върховният административен съд обяви за недействителни изборите в две кметства – с. Водно, община Дулово и с. Карагеоргиево, община Айтос. Решенията и по двете дела са окончателни.
Съдебните състави и по двете дела (№267/2020 г. и № 14672/2019 г.) са приели, че неправилната квалификация на бюлетините, която се отразява на характера на гласа на избирателя – действителен или недействителен, не е техническа грешка, нито грешка в пресмятането. Неправилното отчитане на изборния резултат в резултат на преценката на действителните и недействителните бюлетини съставлява нарушение на материалния закон и води до касиране на изборния резултат. Правните последици от обявения за недействителен избор са уредени в разпоредбата на чл. 465, т. 5 от Изборния кодекс, а именно – произвежда се нов избор.

За 12 февруари е насрочено и делото, образувано по жалба на кмета на Стрелча срещу решението на ОИК – Стрелча за предсрочно прекратяване на мандата му, което беше потвърдено от Административен съд Пазарджик.

Водещи новини

Времето