ВАС допусна предварително изпълнение на две решения на Общински съвет - Варна

ВАС допусна предварително изпълнение на две решения на Общински съвет - Варна
Състав на Върховния административен съд излезе с Определение по хода на оспорено решение на Административен съд - Варна, който се е произнесъл по поредица от актове на Общински съвет Варна за предоставяне на общинска сграда за образователни нужди на две варненски училища.

По молба на ответната страна – Общински съвет Варна, Върховния административен съд бе сезиран с искане за допускане на предварително изпълнение решения 378 и 379 на Общински съвет- Варна, взети на 16 и 17 май 2012 година. Според молителя е налице важен обществен интерес от изпълнението на двата акта по отношение на управлението на сградата. Още повече заради наближаващото начало на учебната година ръководствата на Основно училище”Захари Стоянов” и на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” трябва да получат яснота за съвместното управление на общинската сграда .

В Определението на състава на ВАС – Трето отделение се констатира, че заради настъпващото начало на учебната 2013/2014 г. за двете училища и липсата на доказана възможност за друг вид обезпечение на интересите на засегнатите лица и конкретно на учещите и преподаващите в МГ „Д-р Петър Берон”, предварителното изпълнение би гарантирало защита на особено важен обществен интерес. – правото на образование за всеки един от засегнатите ученици.

Определението на ВАС подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Неофициален документ, предназначен за медиите, който не обвързва Съда. ОПРЕДЕЛЕНИЕ по хода на дело .doc

Времето