Съдът уважи искане на СГП за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия за извършено убийство в столичния ж. к. „Люлин“

Съдът уважи искане на СГП за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия за извършено убийство в столичния ж. к. „Люлин“

Софийски градски съд (СГП) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишния Д. Г., привлечен към наказателна отговорност за убийството на 32-годишния И. И., извършено на 09.01.2022 г. в столичния квартал „Люлин“.

Досъдебното производство по случая е започнато на 17.11.2021 г. в условията на неотложност и се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 10.01.2022 г. на Д. Г. беше повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 НК и беше постановено от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. СГП му наложи и забрана за напускане на пределите на Република България.

Според събраните до момента по делото доказателства Д. Г. еднократно намушкал с нож И. И. и така умишлено го умъртвил. Непосредствено след извършване на престъплението Д. Г. избягал, като се оттеглил в неустановена посока. Поради това беше обявен за общодържавно издирване, след което, на 11.01.2022 г., се е предал сам на органите на МВР.  

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Д. Г. е извършил престъплението, за   което е обвинен, и че е налице реална опасност както да се укрие, така и да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът обсъди събраните по делото доказателства, като взе предвид предходното осъждане на обвиняемия и високата обществена опасност на деянието и дееца.

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.