Николай Младенов: „Източно партньорство” е инструмент за реформи

Николай Младенов: „Източно партньорство” е инструмент за реформи

„Инициативата на ЕС „Източно партньорство” е инструмент за реформи за тези, които искат да вървят напред. Тя е основана на ценности, а не е меню в ресторант”, това каза министърът на външните работи Николай Младенов по време на неформална среща на външните министри от формата Източно партньорство в Сопот, Полша. Младенов посочи също така, че целта трябва да бъде да направим по-практически стъпки и да развием конкретни проекти, а не да създаваме поредния дискусионен форум.

Според комисаря по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле инициативата, чийто бюджет е 600 млн. евро, е напреднала много през първата година от съществуването си.

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски заяви, че „Източно партньорство” ще бъде сред приоритетите на полското председателство на ЕС през втората половина на 2011 г.

Според българския външен министър Николай Младенов сигурността – борбата с трафика на хора, организираната престъпност и корупцията - са също много важен аспект що се отнася до „Източно партньорство”. Идеята беше подкрепена и от  външния министър на Испания Мигел Анхел Моратиньос, чиято държава е ротационен председател на ЕС.

„Източно партньорство” е инициатива на ЕС за Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна и има за цел да укрепи сътрудничеството с източните партньори на ЕС.

Времето