Николай Младенов: „Свидетели сме на най-голямата трансформация в регион,близък до Европа”

Николай Младенов: „Свидетели сме на най-голямата трансформация в регион,близък до Европа”

Министър Николай Младенов, постави днес на Съвета „Външни отношения” на ЕС въпроса за необходимостта от координирани действия на страните-членки при ситуации като настоящата в Египет. Той препоръча бързото изготвяне на ясни правила за всички в ЕС.

 

"ЕС застава зад демократичните искания на младите египтяни, които излязоха на протести по улиците и призовава властите да осигурят плавен преход към промяна", подчерта Младенов. Той добави, че не  трябва да се правят компромиси със сигурността на народа на Египет и на региона. Външните министри на ЕС отправиха и призив за освобождаване на задържаните журналистите и за безпрепятствен достъп до интернет. „Свидетели сме на най-голямата трансформация в регион, близък до Европа”, подчерта Николай Младенов.

 

Българският външен министър коментира и приключилия Съвет „Общи въпроси”, одобрил заключенията, които ще бъдат предложени на европейските лидери след броени дни. В частта енергетика се предлага Европейската комисия да продължи да подпомага развитието на стратегическите европейски коридори, като специално е отбелязан Южният. Отделено е важно място и на свързването на газопреносните системи, на интегрирането на енергийния пазар, на общото финансиране на ключови енергийни проекти.

 

При официалното представяне днес на приоритетите на унгарското председателство е било подчертано приоритетното за Будапеща приемане на България и Румъния в Шенген. Министър Младенов още веднъж потвърди, че страната ни ще е изпълнила всички технически критерии до март тази година, като се надяваме решението за присъединяването ни да бъде взето до лятото т.г.