130 години от създаването на ВМА бяха отбелязани днес

130 години от създаването на ВМА бяха отбелязани днес
„Военномедицинска академия и военно-медицинското осигуряване на Българската армия са еталон в национален и съюзен формат“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствие по случай честването на 130 години от създаването на здравната институция. Днес, 1 декември, Военномедицинската академия (ВМА) отбеляза 130-ата годишнина от създаването си като заради пандемичната обстановка, честването на празника бе символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове.

Началникът на отбраната изказа огромна благодарност към ръководството и целия екип на ВМА от свое, както и от името на командирите на видове Въоръжени сили и на военни формирования, военнослужещите и цивилните служители. „Славните победи на Българската армия са немислими без ролята и себеотрицанието на военните ни медици, затова те завинаги остават в пантеона на войнската ни слава“, категоричен бе началникът на отбраната. Той подчерта значимата роля на здравното заведение за осигуряването в медицинско отношение на българските военни контингенти зад граница. „В мирно време ние сме привилегировани да бъдем обект на вашите грижи за лечение и профилактика“, обърна се към екипа на ВМА адмирал Ефтимов.

Той акцентира върху ключовото значение на Военна болница за изпълнението на служебните задължения на военнослужещите в настоящата пандемична обстановка. Адмирал Ефтимов призова за ускоряване на ваксинацията в армията. Той изтъкна, че въпреки положените усилия от страна на ВМА, военното и политическото ръководство, кампанията за ваксинация на военнослужещите срещу КОВИД-19 не е дала желания резултат. „Да продължим в това направление, да повишим нивото на ваксинация в Българската армия, да предприемем необходимите законови стъпки, за да можем да осигурим преди всичко контингентите ни зад граница и тези, които отиват на учения и тренировки в чужбина, и те да бъдат ваксинирани“, апелира началникът на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов също поздрави работещите във ВМА и отправи думи на благодарност от името на министъра на отбраната за тяхната високо професионална дейност.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски подчерта, че въпреки усложнената обстановка заради пандемията, централната болница в София е изцяло реновирана, извършени са стратегически промени и преоборудване и в част от периферните военни болници. „Успяхме да поставим нови еталони за националното здравеопазване и показахме как трябва да бъдат изградени определени структури, така че да бъдат полезни на всички. Що се отнася за бъдещето – то е такова, каквото са ни го завещали основателите на академията. Тя трябва да бъде технологична болница и именно в тази насока ще бъдат насочени нашите усилия занапред – да надграждаме с нова апаратура, нови знания и екипи, които да бъдат на световно ниво. Ние отдавна надминахме републиканските стандарти, защото имаме най-добрите специалисти“, заяви още началникът на ВМА.

Той изказа благодарност към всички лекари, сестри и санитари, които полагат много усилия за осигуряването на качествена диагностика и лечение на пациентите.

Десетки военни и цивилни служители на ВМА бяха наградени по случай 130-ата годишнина от създаването на академията.