Подписване на Меморандум за иновативни решения и технологии договори министър Везиева в Египет

Подписване на Меморандум за иновативни решения и технологии договори министър Везиева в Египет

Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Египет обсъдиха  министърът  на икономиката Даниела Везиева и  министърът на планирането и икономическото развитие на Арабска република Египет д-р Халя Хелми Ел Саид.

Двете разговаряха за възможностите за засилване и увеличаване на стокообмена, както и по-активното партньорство в областта на иновациите и IT технологиите,  мехатроника и чисти технологии, прехода към кръгова и зелена икономика и туризъм, както и сътрудничеството в областта на дигитализацията. Икономическият министър посочи от своя страна, че Египет е един от най-големите ни търговски партньори в региона на Близкия изток и цяла Африка.

На срещата бе обсъдено още засилването на инвестиционното сътрудничество между двете държави и създаването на смесени предприятия и съвместен износ за трети пазари. Министър Везиева коментира, че България може да предложи висококачествени продукти на конкурентни цени в областта на машиностроене, фармацевтични и медицински уреди, козметика, хранителни продукти и др.

Икономическият министър подчерта,  че вече са набелязани и сфери, в които български и египетски компании могат да си партнират, както в обмяната на опит, така и при реализиране на проекти в трети страни. В тази връзка министър Везиева представи и възможностите за инвестиции в България. Тя допълни, че страната ни може да даде достъп до Единния европейски пазар, а Египет – да бъде използван като мост към Близкия изток и Африка и призова двете страни да използват пълноценно тези възможности.

В рамките на посещението си в Египет служебният министър  беше официален гост на церемонията по откриването на Второто издание на военното изложение EDEX – 2021 , което се провежда в Кайро и събира близо 400 компании от цял свят. В тазгодишното издание участват и 12 български компании от сектора, сред които и ВМЗ- Сопот, чийто принципал е Министерството на икономиката. Везиева се срещна с представителите на всички български компании на изложението,  с които беше обсъдено подобряване на сътрудничеството между държавата и фирмите от сектора.

По време на изложението Везиева  проведе срещи с министъра на отбраната Н.Пр. Мохамед Ахмед Заки и с държавния министър на военното производство в Египет Н.Пр. Мохамед Ахмед  Морси. В резултат беше изразен взаимен интерес към задълбочаване на двустранното сътрудничеството в областта на военната промишленост. Отбелязано беше и традиционно доброто партньорство на предприятията със специализирана продукция от двете страни.  Обсъдени бяха и възможностите за увеличаване на износа и за технологичен трансфер в сектора на отбраната.  Египетските министри  изтъкнаха, че българската продукция е добре приета на техния пазар. Министър Везиева подчерта от своя страна, че българските компании в сферата на военната промишленост са  иновативни и изложението е добра възможност те да създадат трайни контакти в региона. Разговаряно беше още за високотехнологични решения в сектора и взаимни кооперативни индустриални производства.