Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет оптимизира щатната численост и извърши кадрови промени в няколко прокуратури

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет оптимизира щатната численост и извърши кадрови промени в няколко прокуратури

1 декември 2021 години

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет извърши кадрови промени в администрацията на Окръжна прокуратура – Варна, Районна прокуратура – Ямбол, Софийска районна прокуратура и Районна прокуратура – Русе, по предложение на главния прокурор на Република България.

Колегията разкри една щатна бройка за длъжност „съдебен деловодител“ в Окръжна прокуратура – Варна, предвид ниското съотношение брой магистрати и съдебни служители - 1,13, среднодневната натовареност на магистратите - близо до средната за страната, както и необходимостта от осигуряване на деловодната дейност.

Разкриват се четири щатни бройки за длъжност „съдебен деловодител“ и една щатна бройка за длъжност „чистач“ в Софийска районна прокуратура, предвид високите показатели на натовареност в органа, големия обем на наблюдаваните преписки и досъдебни производства, както и ниското съотношение съдебни служители и магистрати. Необходимостта от новата щатна бройка за длъжност „чистач“ е обоснована със ситуирането на магистратите и съдебните служители в две сгради, както и с поддръжката на голям брой помещения.

Разкрива се и една щатна длъжност „старши специалист – електронна обработка на информацията и статистически данни“ в Районна прокуратура – Русе, предвид необходимостта от - изготвяне на статистически таблици за дейността на прокуратурата по всички видове надзори; от контрол на въведените данни в УИС и от осигуряване необходимата документация и информация, свързана с атестирането на магистратите, които дейности ще бъдат възложени на служителя на новоразкритата длъжност.

Прокурорската колегия даде съгласие за трансформиране на една щатна бройка за длъжност „административен секретар“ в една щатна бройка за длъжност „съдебен администратор“ в Районна прокуратура - Ямбол, с оглед високата натовареност на прокуратурата за 2020 г. - 3,89 при средна 3,06 и съотношение съдебни служители и магистрати - 1,34, което е близо до средното 1,29.

Даде съгласие и за трансформиране на щатни бройки за съдебни служители в щата на Софийска районна прокуратура, както следва:

-                една щатна бройка за длъжност „младши специалист-стопанисване на стоково материални ценности и веществени доказателства“ в една щатна бройка за длъжност „главен специалист-стопанисване на стоково материални ценности и веществени доказателства“;

-                една щатна бройка за длъжност „младши специалист-домакин“ в една щатна бройка за длъжност „главен специалист-домакин“;

-                една щатна бройка за длъжност „шофьор-призовкар“ в една щатна бройка за длъжност „старши специалист-снабдител и шофьор“.

Възложените функции и задачи на служителите, назначени на предложените за трансформация щатни бройки са със значително по-висока степен на отговорност спрямо възложените на служители на същите длъжности в други прокуратури или звена. Служителите са материално-отговорни лица в най-голямата прокуратура в страната, където съотношението между броя на магистратите спрямо броя на съдебните служители е едно от най- ниското в страната.

По предложение на административния ръководител на Районна прокуратура – Велико Търново, Колегията даде съгласие за трансформиране на една щатна бройка за длъжност „съдебен архивар“ в една щатна бройка за длъжност „административен секретар“, в същата, с оглед подпомагане дейността на административния ръководител.

Увеличението на щатната численост на съдебните служители в Окръжна прокуратура - Варна, Софийска районна прокуратура и Районна прокуратура – Русе, и разликата в размера на възнаграждението за предложените за трансформиране щатни бройки, ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.

По направено предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура - Стара Загора, Прокурорската колегия предлага на Пленума на ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, да съкрати щатната численост на Районна прокуратура - Стара Загора с една свободна длъжност „прокурор“ и да я разкрие в Окръжна прокуратура - Стара Загора, считано от датата на вземане на решението. Прокурорската колегия на ВСС внася предложението си в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 16.12.2021 г., за разглеждане и произнасяне. Предложението е направено поради кадрова необезпеченост с прокурори, която сериозно затруднява работата на органа.

Времето