Информационен бюлетин – 1 декември 2021

Информационен бюлетин – 1 декември 2021

София. В резултат на проведени бързи оперативно-издирвателни действия столични полицаи разкриха и задържаха двама извършители на грабеж. Сигнал за престъплението бил подаден в полицията на 28 ноември от майката на пострадалия. Тя разказала, че около 22.30 часа предишния ден в автобус на спирката на Община „Младост“, на сина й е бил нанесен побой от група момчета, които със сила  му отнели диоптрични очила и бейзболна шапка. След проведени издирвателни действия на служители от Седмо РУ са установени и задържани двама младежи, на 16 и 18 години, известни на полицията. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура и на двамата са повдигнати обвинения:  на 16-годишния по чл. 198 от НК и му е наложена мярка „надзор на ИДПС“, а на 18-годишния – по чл. 131 от НК с наложена мярка за неотклонение  „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 

 

Служители на  Пето РУ задържаха криминално проявен мъж за кражба от автомобил. На 24 ноември в полицията постъпил сигнал за разбит автомобил, паркиран на ул. „Васил Кирков“, и извършена кражба на авторадио. След незабавни действия на служителите от Пето РУ  е задържан 43-годишен мъж с криминални прояви и осъждан. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура извършителят е привлечен като обвиняем по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение  „подписка“.

 

Видин. Криминалисти от РУ-Белоградчик разкриха и задържаха извършителите на кражби от товарни автомобили. В нощта на 29 срещу 30 ноември от резервоара на влекач „Мерцедес Бенц“ с румънска регистрация, паркиран на ул. „Първа“ в Медовница, неизвестни източили 400 литра дизелово гориво. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия авторите на деянието – 20-годишен от селото и 26-годишен криминално проявен от Гара Орешец, били установени и задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Около 150 литра от откраднатото гориво е намерено и иззето по надлежния ред. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера в ареста на РУ-Белоградчик е задържан и 22-годишен криминално проявен жител на с. Гара Орешец. Изяснено е, че е извършил кражба на 150 консерви компот от полуремаркето на полски товарен автомобил. Превозното средство било паркирано в отбивка на главен път Е-79 (в близост до Димово), а посегателството осъществено в нощта на 15 срещу 16 октомври. В дома на мъжа разследващите открили и иззели част от откраднатите консерви. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. 

 

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха за часове кражба на четири акумулатора и около 370 литра гориво от два товарни автомобила, паркирани в областния град. Сигналите били подадени вчера, след което незабавно стартирали действия по разкриване на престъпленията и установяване на извършителите. В хода на операцията, за срок до 24 часа, са задържани трима мъже – на 18, 19 и 20 години. Извършен е оглед на местопроизшествието, а част от откраднатите вещи са открити и иззети. Образувани са досъдебни производства, работата по пълното документиране на които продължават служители на сектор „Криминална полиция“ и разследващ полицай.

 

Хасково. 31-годишен е задържан за кражба от златарско ателие в областния град. Вчера към 8.17 часа на спешния телефон било получено съобщение от частна охранителна фирма за проникване в охраняван от тях златарски магазин. Изпратените на място полицейски екипи установили, че е счупена стъклена витрина на ателие на улица „В. Търново“, откъдето по данни на 54-годишния собственик са откраднати 400 грама златни накити. В резултат на предприетото незабавно разследване по горещи следи полицаите установили и задържали заподозрения в извършеното престъпление младеж от с. Криво поле. Пред служителите познайникът на полицията признал за стореното и предал с протокол инкриминираните вещи. Задържан е за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

 

Сливен: Притежание на наркотици е установено от служители на сектор „Специални тактически действия“ към ОДМВР-Сливен. Вчера, при проверка в игрална зала в сливенския квартал „Надежда“, униформените открили у 38-годишен посетител стъклена лула и плик, съдържащ кристалообразно вещество. При извършения полеви тест веществото реагирала на метамфетамин. Мъжът е отведен в РУ-Сливен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. 

 

Криминалисти на ОДМВР - Сливен работят по установяването на извършители на измама, отмъкнали от 66- годишен мъж голяма сума пари. Според данните до момента, вчера той получил обаждане на стационарния телефон от непознат, който се представил за полицейски служител. Последвала добре познатата схема оказване  съдействие на органите на реда при задържането на телефонни измамници чрез предоставянето на наличните пари и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. След като бил въведен в заблуждение мъжът предал парична сума в размер около 2000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.  От областната дирекция на МВР в Сливен отново апелират за бдителност. Да се проверява информацията преди да се дават пари и ценности, а при получаване на подобно обаждане телефонната връзка да бъде незабавно прекъсната. Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.

 

Стара Загора. Вчeра към 17.10 часа в РУ-Казанлък е получено съобщение, че в близост до пътя за връх “Бузлуджа“ e намерен мъж в безпомощно състояние, с нанесена прободна рана по тялото. Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ-Казанлък, с опасност за живота. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.115, вр. с чл.18, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура- Стара Загора.

 

Пловдив. Мъж е заподозрян за проявена жестокост към гръбначни животни. В края на миналата седмица на тел. 112 постъпило съобщение, че в землището на село Брестовица са открити простреляни четири кучета с неустановена порода, три от които – смъртоносно. На местопроизшествието е извършен оглед от служители на РУ-Стамболийски и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325б, ал. 1 от НК. В хода на проведените оперативни и издирвателни действия разследващите установили, че извършител е 55-годишен мъж. С протокол за доброволно предаване от него е иззета законно притежавана ловна пушка, с която е стрелял по животните.

 

Пазарджик. Продължават активните действия за противодействие на притежаването и разпространението на наркотици в областта. Вчера в хода на полицейска акция служители от сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР-Пазарджик извършили претърсване на апартамент в областния град, обитавано от 24-годишна. Вътре криминалистите открили полиетиленов плик с бяло прахообразно вещество и още един със суха листна маса. След направени полеви наркотестове се оказало, че става дума за амфетамин и марихуана. Намерена е и електронна везна. Дрогата е иззета, а притежателката й – задържана в ареста за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, води се досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.

 

Варна. Двама варненци, известни на полицията, са задържани за срок до 24 часа. Преди дни 35 - годишна жена и мъж на 38 години били проверени от служителите на реда от Първо РУ. От тях полицаите иззели бяло кристално и кафяво прахообразно вещество. Според експертната справка, наркотичните вещества са метамфетамин и хероин. По случаите са образувани досъдебни производства, материалите са предадени на прокуратурата.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!