Европа и Азия имат общи интереси и отговорности

Европа и Азия имат общи интереси и отговорности

Това заяви министър Николай Младенов в изказване пред Десетата среща на министрите на външните работи на форума за диалог Азия-Европа (АСЕМ), която се провежда на 6 и 7 юни в Гьодьольо, Унгария.

Българският външен министър подчерта историческата отговорност на Европа и Азия, както и на ООН за активизиране на международния диалог и за разоръжаване в региона на Близкия Изток и Северна Африка. „Европа трябва да има ясна визия и специфичен подход към всяка страна”, подчерта Николай Младенов и припомни, че промените в региона са сравними единствено с промените в Източна Европа след падането на комунизма. Той апелира страните да подкрепят усилията на Генералния секретар на ООН за съживяване на диалога в рамките на Конференцията по разоръжаване за намиране на политически решение в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Спирайки се на случилото се с Фукушима министър Младенов изтъкна, че това отново  е извело на преден план темата за енергийната сигурност. Той припомни газовата криза от 2009 г. в резултат на конфликта между Русия и Украйна, от която пострада и България. Това постави въпросът за енергийната сигурност на първо място, продължи българският външен министър и заяви, че страната ни работи по посока на диверсифициране на маршрутите, на диверсифициране на доставките - заедно с Австрия, Германия, Турция и Румъния по проекта Набуко - и за увеличаване на количеството на запасите. Николай Младенов изрази нашата подкрепа за пълната либерализация на пазара на газ и електроенергия в Европейския съюз, който трябва да насочи усилията си към справяне с тези предизвикателства. Надеждността на нашите партньори не може да бъде поставена под съмнение, каза в заключение българският външен министър.

 

Галерия

Водещи новини

Времето