Годишна сесия на ОС на ООН

Годишна сесия на ОС на ООН

Можем да се възползваме от развитието и прогреса само ако живеем в стабилна среда

Николай Младенов пред 66-тата сесия на Общото събрание на ООН

24. 09. 2011 г.

"Колкото и успешни да сме в индивидуален план, не бихме могли да се възползваме истински от плодовете на развитието и прогреса, ако живеем в несигурна среда", подчерта в изказването си пред Общото събрание на ООН българският външен министър. "България ще продължи активно да допринася за постигането на разбирателство на Балканите. Защото ние сме убедени, че нашата роля в Югоизточна Европа е да търсим допирни точки между хората, а не да ги разделяме, да търсим решения, а не да стоим отстрани", допълни Николай Младенов. "България днес обединява в себе си традициите на християнството, мюсюлманството и юдаизма. Това е нашето богатство", каза Николай Младенов. Друг акцент в изказването бяха историческите промени в Близкия Изток и Северна Африка. "България е готова да помогне на либийския народ да възстанови своята страна", заяви Младенов. Той припомни случая с българските медицински сестри в Либия и опита на режима на полковник Кадафи да превърне българските медици в изкупителна жертва на своя провал.
Той призова световната общност да подкрепи създаването на жизненоспособна и демократична Палестинска държава на Западния бряг и в Газа. "Палестина, като дом на палестинския народ, и Израел - домът на израелския народ, трябва заедно да гарантират, че всички етнически и религиозни групи имат пълни права, защитени от закона" , заяви българският външен министър. От трибуната на световната организация той призова израелци и палестинци да пристъпят към преки преговори като единствен път към установяването на мир в региона. Преките преговори трябва да се основават на взаимно доверие и зачитане на легитимните интереси и на двете страни.

"Нашият свят днес се сблъсква с предизвикателства, които ще формират утрешния ден. Ние трябва да бъдем в състояние да посрещнем тези предизвикателства смело,с ясна визия за бъдещето и да се справим с тях като една глобална общност на нациите", заяви в заключение Николай Младенов.

 

България се присъедини към инициативата „Партньорство за открито управление”
21.09.2011 г.

Николай Младенов взе участие от името на България в официалното представяне на инициативата „Партньорство за открито управление”, което се състоя вчера в Ню Йорк. Нейните основни цели са повишаване на прозрачността и отчетността на публичните институции и насърчаване на участието на гражданите в управлението.

Общо 39 държави, сред които и България, се присъединиха към инициативата и поеха ангажимент да разработят с участието на гражданското общество планове за действие за постигане на целите на „Партньорство за открито управление”. Ще се прилагат конкретни политики за повече прозрачност, защита на правата на гражданите, борба с корупцията, както и внедряване на нови медии и технологии в управлението.

Събитието беше открито от съучредителите на инициативата - президентите на САЩ Барак Обама и на Бразилия Дилма  Русев, които ръководят работата на Управляващия съвет. В него членуват още шест държави - Индонезия, Мексико, Норвегия, Филипините, ЮАР и Обединеното Кралство. Следващият форум на инициативата ще се състои през месец март 2012 г. в Бразилия. 

 

Арабската пролет e доказателство, че  демокрацията и демократичните принципи са универсални
20.09.2011 г.


В първия ден от посещението си в Ню Йорк българският външен министър Николай Малденов разговаря с председателя на 66-та сесия на Общото събрание на ООН Насир Абдулазис Ал-Насер от Катар. Българският външен министър поздрави председателя на Общото събрание за признаването на пълномощните на Националия временен съвет на Либия за легитимен представител на либийксия народ в ООН.  Той акцентира върху голямото влияние на световната организация върху процесите в Близкия изток.

„Арабската пролет отново ни показа универсалността на демокрацията и демократичните принципи", подчерта Николай Младенов в лекция пред студентите от Колумбийския университет. "В Северна Африка и Близкия Изток през последните месеци видяхме резултатите от чувството за несправедливост и безсилие, както и силно изразеното усещане за достойнство, права и възможности. Нашата обща задача - на ЕС,нa държавите от Северна Африка и на целия свят - е да подкрепим този стремеж към демокрация” заяви Николай Младенов. 

Той сравни революционните промени в Арабския свят с падането на Берлинската стена и рухването на тоталитарните режими в Източна Европа преди повече от двадесет години. Българският външен министър акцентира върху необходимостта от постигането на конкретни резултати за арабските народи, реформа на съдебната власт, укрепване na ролята на средната класа като естествен съюзник на демокрацията и правовата държава и провеждането на честни и свободни избори в тези страни.

„Ние работим заедно със Съединените щати и с много други страни, които искат да видят мир, върховенство на закона и просперитет в Близкия Изток и Северна Африка”, заяви в заключение Николай Младенов пред студентите от Колумбийския университет.