Процесът на демократизация и съдебната власт

Процесът на демократизация и съдебната власт

Драгомир Йорданов от българския Институт на правосъдието описа етапите на трансформация на тоталитарната съдебна система в модерно правораздаване в третия панел на Софийската платформа. Като най-важни стъпки в тази посока, той посочи приемането на нова Конституция на България през 1991 г., преструктурирането на съдебната власт, с цел освобождаване от всякаква пряка политическа намеса и преминаването към ефективност в отговор на обществените очаквания за съблюдаване на човешките права.

Понятието справедливост се тълкува като правораздаване, но отвъд юридическата си семантика то носи и значението на фактор, създаващ в обществото усещането, че нещата са такива, каквито трябва да бъдат, каза съдия Нели Куцкова. На обществата от Северна Африка и Близкия Изток им предстои един сериозен процес на преход, в който от изключително значение е спазването на международно установените стандарти на правораздаване, като един от основните източници за установяване на демокрация и справедливост, подчерта още съдия Куцкова.

Много важно е, каза г-жа Иванка Иванова от „Отворено общество”, да подчертаем, че липсата на процеси за държавна измяна срещу представители на тоталитарния режим има тежки политически последици, които и до сега тегнат върху демократичния преход у нас. Прости отговори няма, подчерта Иванова, но ако можем да препоръчаме един урок от българския опит, то това е необходимостта проблемите за ефективността на наказателното правосъдие да бъдат поставяни и обсъждани много по-рано, още в началото на демократичния преход. 

„Бих желал вие наистина да изиграете ролята на мост между нас и западната цивилизация”. С тези думи, Ахмед Маки, заместник-председател на Върховния съд в Египет, се обърна към българските си домакини, подчертавайки, че Египет се е научил на независимост от Европа. В своето изказване той подкрепи тезата, че в основата на една модерна и добре функционираща съдебна система е защитата на интереса и правата на гражданите, както и постигането на пълната й политическа независимост.

Правосъдието е една от основните форми за постигане на справедливост в прехода. То е в основата на гражданския мир, изтъкна  Ийадх Шауши, член на Висшия касационен съд в Тунис. Решенията за бъдещето произтичат от правилното отношение към миналото, в което няма сантименталност, подчерта той. Шауши разказа и за борбата срещу корупцията в съдебната система в Тунис, която все още е в зародиш.

Важно е да признаем, че диктаторските режими използват съдебната система, за да установят и поддържат авторитарната си практика. Сега е необходимо да бъде възстановено доверието на хората в тази система, за което са нужни смели мерки, адаптирани към историята на всяка революция, заяви Таофик Оанес, главен юридически съветник от Тунис. Той подчерта, че всяка революция, ако не е подкрепена от независима съдебна система, може да доведе до неблагоприятни последици за еволюцията на обществото.

Трябва да познаваме миналото си, за да затворим вратата към него и за започнем да строим своето справедливо бъдеще – около това заключение се обединиха участниците в дискусията.

Времето