На Балканите не трябва да остане страна, която не е интегрирана в ЕС

На Балканите не трябва да остане страна, която не е интегрирана в ЕС

„Косово е от ключово значение за сигурността и просперитета на Балканите, а всички съседи от региона са важни за просперитета и сигурността на косовските граждани”, заяви Николай Младенов след срещата си с вицепремиера на Република Косово Бояр Букоши. Външният министър подчерта, че България ще продължи да подпомага процеса на изграждане на демократично, стабилно и мултиетническо Косово и да насърчава евроатлантическата интеграция на всички държави от Западните Балкани.

 

„На Балканите не трябва да оставяме нито една страна, която не е интегрирана в европейското семейство, защото всички те могат да намерят своята перспектива в ЕС”, каза още Николай Младенов. Той подчерта удовлетворението на България от поетите от ЕС ангажименти към Западните Балкани и в частност напредъка на Косово със започналия диалог по визовата политика и предварително проучване за начало на преговори за Споразумение за стабилизация и асоцииране в ЕС. България дава много висока оценка за готовността на правителството на Косово да разгледа възможността хора с двойно гражданство да гласуват на предстоящите през месец май избори в Сърбия,  заяви министър Младенов и допълни, че тази позиция е израз на европейско мислене и уважение към европейските ценности.

 

От своя страна Бояр Букоши благодари за подкрепата за укрепването на тази най-млада държава в региона. Той изрази увереност, че с помощта на България и опита й като член на НАТО и ЕС, Косово ще се справи успешно с предизвикателствата, които й предстоят. Според  вицепремиера Букоши е важно Косово да не остане единствената страна  от региона, която не е поела по пътя на евроинтеграцията.

 

По време на срещата си, двамата са обсъдили още предстоящото посещение на премиера на Косово Хашим Тачи в България, както и реализирането на конкретни проекти.
 

Водещи новини

Времето