Осигурява Се Държавна Гаранция За Временни Експозиции, Представящи Движими Културни Ценности, Във Връзка Със Предстояща Изложба

Осигурява Се Държавна Гаранция За Временни Експозиции, Представящи Движими Културни Ценности, Във Връзка Със Предстояща Изложба


Министерският съвет прие решение за осигуряване на държавна гаранция за временни експозиции, представящи движими културни ценности от колекцията на Национален исторически музей Румъния, фондовете на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и фондовете на Националния исторически музей, посветени на 100-годишния юбилей от създаването на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

В периода от 10 ноември 2021 г. до 29 април 2022 г. в Националния археологически институт с музей при БАН ще бъде представена изложба „Доспехите на тракийските воини“, а в Националния исторически музей ще бъде представена изложба „Златното съкровище от Вълчитрън“.

Представянето на изложбите ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от колекциите на НАИМ - БАН, НИМ и НИМ - Румъния.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.



Времето