Министър Младенов връчи „Златна лаврова клонка” на посланика на Ислямска република Иран в България

Министър Младенов връчи „Златна лаврова клонка” на посланика на Ислямска република Иран в България

„Златната лаврова клонка” символизира много неща. На първо място тя символизира мира и разбирателството, каквито винаги е имало между българския и иранския народ.” Това заяви министър Николай Младенов, който днес удостои посланика на Ислямска република Иран в Република България Н.Пр. г-н Голамреза Багери Могаддам с почетния  знак на МВнР „Златка лаврова клонка”. Отличието се връчва за значимия принос на посланик Багери  за поддържането и развитието на българо-иранските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната.

„Дипломатическите отношения между България и Ислямска република Иран имат повече от един век история. Надявам се, че те ще продължат да се развиват не само в интерес на нашите два народа, а и в името на стабилността на региона, който свързва нашите две страни”, каза още  външният министър по време на церемонията.  Николай Младенов изтъкна приноса на иранския дипломат за активизирането на двустранните контакти в областта на културата и туризма и за насърчаването на бизнес връзките между двете страни.

 „Историята на българо-иранските отношения е история на приятелство”, подчерта от своя страна посланик Багери. Той изрази надежда, че неговият заместник на поста, който се очаква да пристигне съвсем скоро у нас, и МВнР на България ще продължат да работят, както досега, заедно за успешното развитие на двустранните контакти.