Министър Стоилов организира обществено обсъждане на закон за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения

Министър Стоилов организира обществено обсъждане на закон за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения

Министърът на правосъдиетопроф. Янаки Стоилов организира обществена консултация на проект на Закон за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения.

Проектозаконът е изработен в рамките на Министерството на правосъдието от междуведомствена работна група с участието на широк кръг експерти. Той има за цел да въведе изискванията на директивата, която установява общи минимални стандарти за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения в различни области, регулирани от правото на Европейския съюз.

Разпоредбите следва да създадат правна уредба, която да гарантира ефективна защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения, които попадат в обхвата на актовете на Европейския съюз в определени области: обществени поръчки; финансови услуги, продукти и пазари и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма; безопасност и съответствие на продуктите; безопасност на транспорта; опазване на околната среда; радиационна защита и ядрена безопасност; безопасност на храните и фуражите, здраве на животните и хуманно отношение към тях; обществено здраве; защита на потребителите; защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни и сигурност на мрежите и информационните системи; нарушения, засягащи финансовите интереси на Съюза; и нарушения, свързани с вътрешния пазар, включително на правилата на Съюза за конкуренцията и държавната помощ и на правилата за корпоративното данъчно облагане.

Обществената консултация се организира, като се канят всички заинтересовани физически и юридически лица да дадат предложения и коментари по законопроекта.

Консултационният документ е публикуван на Портала за обществени консултации www.strategy.bg и на интернет страницата на Министерството на правосъдието.

 

Времето