Първия си подпис като министър Христо Алексиев постави за инициативата „Влак Свързана Европа“

Първия си подпис като министър Христо Алексиев постави за инициативата „Влак Свързана Европа“

Първия си подпис като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев постави при отбелязването на инициативата „Влак Свързана Европа“. Това стана по време на церемония за изпращане на влака, който преминава през България по повод Европейската година на железопътния транспорт.

„В момента с европейско финансиране се изпълняват железопътни проекти на стойност 3 млрд. лева“, заяви Христо Алексиев в своето приветствие към представителите на Европейската комисия.

„В последните 15 години положихме много усилия и реализирахме огромни инвестиции в железопътната инфраструктура, като нашата главна цел остава завършването на основните европейски коридори, преминаващи през страната“, посочи министър Алексиев. По думите му интермодалният транспорт трябва да получи своето заслужено място, защото това ще гарантира по-добри условия и конкурентни цени на транспортната услуга, в полза на икономиката.

„Дигитализацията в железопътния сектор е друг аспект в нашата работа, който има сериозен потенциал и трябва да ускорим превръщането на железниците в съвременни иновативни предприятия“, коментира Христо Алексиев.

По повод Европейската година на железопътния транспорт бе валидирана пощенска марка.

Пред журналисти министър Алексиев обясни, че основни приоритети в неговата работа ще бъдат ускоряването на работата по всички инфраструктурни обекти и стриктен контрол на изпълнението на концесионните договори в системата.

В събитието участваха още заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов и представители на Европейската комисия.

След края на церемонията министър Алексиев се качи на влака, който продължава своята европейска обиколка към Русе.

Водещи новини

Времето