Мон Публикува Примерни Задачи За Матурите През Май 2022 Г.

Мон Публикува Примерни Задачи За Матурите През Май 2022 Г.

Примерни задачи за държавните зрелостни изпити през 2022 г. са публикувани в помощ на зрелостниците на интернет страницата на Министерството на образованието и науката (МОН) ТУК.

Всяка от задачите е илюстрация на конкретни умения, които се проверяват. Посочен е и максималният брой точки при вярно решение. Задачите са само примерни, не изчерпват възможните типове въпроси и не е задължително само такива да бъдат включени в тестовете.

Наред със задачите по всеки учебен предмет от общообразователната и профилираната подготовка, по който може да се полага матура, на сайта на МОН може да се види и съответната учебно-изпитна програма. В нея са посочени очакваните резултати от обучението, които ще се оценяват, както и типовете задачи.

В края на тази учебна година ще завърши първият випуск, чиито усвоени знания и придобити умения ще бъдат оценявани по новите учебни програми, въведени след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование през 2016 г.

Както и досега, за да получат диплома за средно образование, всички зрелостници трябва да положат успешно два задължителни изпита. Първият е по български език и литература, а вторият – по един от изучаваните профилиращи предмети или за придобиване на професионална квалификация.

По свое желание всеки зрелостник може да се яви и на два допълнителни изпита върху изучаваното учебно съдържание за придобиване на профилирана или на общообразователна подготовка в зависимост от обучението си.

Водещи новини

Времето