Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков прие посланика на Ливан

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков прие посланика на Ливан

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Ливанската република Н.Пр. г-жа Мишлин Аби Самра, по повод окончателното й отпътуване от страната.

„България и Ливан имат традиционно добри отношения, които трябва да развиваме в интерес на нашите два народа. В България живеят много ливанци, които имат  значим принос към българското общество и са естествена връзка между двете страни”, заяви премиерът Марин Райков.

Той подчерта, че българските власти продължават разследването на атентата в Бургас и България разчита на съдействието и сътрудничеството на Ливан в този процес, за да бъдат разкрити извършителите на терористичния акт, при който загинаха петима израелски граждани и един българин. „Ние ще предоставим на нашите партньори и съюзници всички доказателства, които бъдат разкрити в рамките на разследването, но няма да инициираме процедура по включването на определени групи или  лица в забранителния списък на ЕС”, изтъкна българският премиер и министър на външните работи.

Посланик Мишлин Аби Самра  изказа огромна благодарност за подкрепата и много доброто сътрудничество, което е получила по време на своя мандат в България. „Ливанските власти са готови да окажат пълно съдействие на своите български колеги по разследването на терористичния атентат в Бургас ”, заяви г-жа Самра.

„България винаги е подкрепяла Ливан в трудни за него моменти и винаги е насърчавала ливанските власти в усилията им да поддържат стабилността и суверенитета на страната. За нас и нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО стабилността на Ливан е от ключово значение за целия регион, особено в контекста на конфликта в Сирия”, допълни Марин Райков.

Времето