Висшия съдебен съвет оптимизира щатната численост на Апелативен съд гр. София и Апелативен съд гр. Пловдив

Висшия съдебен съвет оптимизира щатната численост на Апелативен съд гр. София и Апелативен съд гр. Пловдив

Висшият съдебен съвет, на основание чл. 30, ал.1, т.3 от ЗСВ съкрати една щатна длъжност „съдия“ в Районен съд, гр. Елин Пелин и разкри една щатна длъжност „съдия“ в Апелативен съд, гр. София, както и разкри нова щатна длъжност „съдия“ в Апелативен съд, гр. София, считано от датата на вземане на решението.

С цел оптимизиране на щатната численост на Окръжен съд – Пловдив, Висшият съдебен съвет, на основание чл. 30, ал.1, т.3 от ЗСВ съкрати една щатна длъжност „следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Видин и разкри една щатна длъжност „съдия” в Апелативен съд – Пловдив, считано от датата на вземане на решението.

В мотивирането си предложение Комисията по предложения и атестирането на съдии, прокурори и следователи се позовава на факта, че Апелативен съд – София е с натовареност значително над средната за страната, както следва: брой дела за разглеждане месечно от един съдия 10,63 при средна за страната 7,65, като дори след разкриване на две длъжности съдия показателите остават почти непроменени и натовареността остава над средната за страната, а именно: 10,30, при средна за страната 7,51.

В допълнение с оглед на възложените с последните законодателни изменения правомощия на апелативните съдилища, а именно: параграф 29 от ЗИД на НПК – обн. ДВ бр. 42/09.06.2015г. – в сила от 13.06.2015г. и параграф 3 от ЗИД на ГПК обн. ДВ бр.50/03.07.2015г. – в сила от 07.07.2015г., с които апелативните съдилища получават компетентност да разглеждат искания за възобновяване на определени наказателни дела, както и частните жалби против определения, постановени от окръжните съдилища като въззивна инстанция, се налага оптимизиране щатната численост на апелативните съдилища.

Разкриването на две щатни бройки в Апелативен съд – София, ще позволи обособяване на нов състав в търговско отделение.

Времето