Висшия съдебен съвет обяви свободните длъжности за съдия в апелативните съдилища

Висшия съдебен съвет обяви свободните длъжности за съдия в апелативните съдилища

Висшият съдебен съвет обяви, на основание чл. 189, ал. 1 и чл. 178, ал. 3, във връзка с чл. 190 от ЗСВ, 35 (тридесет и пет) длъжности за "съдия" в апелативните съдилища, които да се заемат след конкурс за повишаване в длъжност и преместване чрез събеседване и след конкурс за първоначално назначаване, както следва :

 

ОСВ

Свободни длъжности "съдия" в АС към 16.07.2015

Предстоящо освобождаване на длъжности "съдия" в АС в периода юли 2015г. - юли 2016г.

Общ брой длъжности за конкурс

Конкурс за повишаване в длъжност и преместване

Конкурс за първоначално назначаване - 20 %

Апелативен съд гр. София

16

1

17

 15

Апелативен съд гр.  Пловдив

5

3

8

 6

 2

Апелативен съд гр. Бургас

1

1

2

 1

 1

Апелативен съд гр.  Варна

5

1

6

 4

 2

Апелативен съд гр. Велико Търново

2

 

2

 2

 -

ОБЩО

29

6

35

 28

 7

 

 Свободните длъжности за обявяване на конкурс за заемане на длъжността „съдия в апелативните съдилища са 29. В периода юли 2015г – юли 2016г. предстои освобождаването на още 6 длъжности за „съдия” по реда на чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, след което общия брой свободни длъжности ще бъде 35. След извършена проверка на кадровото състояние на апелативните съдилища и във връзка с актуалната натовареност на съдиите се установява необходимост от кадрово укрепване, като се усвои щатната численост чрез обявяване на конкурс за заемане на 35 длъжности.

Комисията по предложенията и атестирането мотивира предложението си с необходимостта да бъдат обявени за заемане чрез конкурс както свободните 29 длъжности „съдия” в апелативните съдилища, така и 6 длъжности, които предстои да бъдат освободени на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ в период до 1 /една/ година, считано от датата на решението на Висшия съдебен съвет за обявяване на свободните длъжности, тъй като реалната продължителност на един конкурс е около година /от обявяването му до приключването му с встъпване в длъжност на назначените кандидати/. По тази причина би било логично предстоящите конкурси да обхващат именно такива бройки, тъй като тяхното овакантяване попада в периода на провеждането на конкурсите. Важно уточнение е, че подобно решение не би препятствало обявяване на конкурси и през следващата година /2016 г./ за заемането на освободени на друго основание длъжности.

Решението е наложително и с оглед на практиката на ВСС да обявява конкурсите за върховно ниво в началото на всяка календарна година. Имайки предвид, че голяма част от назначените кандидати в тези конкурси са магистрати от апелативно ниво, в рамките на няколко месеца /до края на 2016 г./ се очаква да се освободят още длъжности „съдия” в апелативните съдилища. Това би затруднило съществено работата им и би довело до увеличаване на тяхната натовареност.

Следва да се имат предвид и нарасналите правомощия на апелативните съдилища с оглед на последните законодателни промени, което обосновава още повече необходимостта да не се допуска оставането за продължителен период от време на незаети длъжности в тези органи.

Времето