Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

Висшият съдебен съвет на основание чл. 316, ал.2 от ЗСВ образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Светлозар Костадинов Костов – административен ръководител на Специализираната прокуратура, на основание чл.312, ал.1, т.2, вр. чл.311, т.2, б „б”, вр. чл.308, ал.1, т.6, вр. чл.307, ал. т.4 и т. 5 ЗСВ.
На основание чл.316, ал.3 от ЗСВ бе избран чрез жребий дисциплинарен състав: Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева.
Предложението за образуване на дисциплинарно производство по отношение на Светлозар Костадинов Костов, както и предложението за отстраняването му от длъжност е направено от Даниела Попова, административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура.
В предложението на Даниела Попова се съобщава, че при извършена служебна проверка по реда на чл. 46, ал.3 НПК на постановление от 17.07.2015г. на административния ръководител на Специализираната прокуратура по преписка № П-9/2015г. по описа на СП, са установени данни за грубо неизпълнение на служебните задължения от автора на постановлението и действия, които дълбоко накърняват престижа на съдебната власт. Тя посочва неизпълнение на задължения, свързани с прилагане на процесуалния закон и действащите подзаконови нормативни актове, получило широка гласност и крайно негативна оценка от обществото, засягащо по-изключително отрицателен начин прокурорската работа и прокуратурата като цяло.

Времето