Висшият съдебен съвет не уважи предложенията на министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство спрямо прокурор Христо Динев и спрямо прокурор Боряна Бецова

Висшият съдебен съвет не уважи предложенията на министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство спрямо прокурор Христо Динев и спрямо прокурор Боряна Бецова

Висшият съдебен съвет не образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на прокурор Христо Димитров Динев – административен ръководител – градски прокурор на Софийска градска прокуратура, и на прокурор Боряна Димитрова Бецова – прокурор в Софийска градска прокуратура.

 

Предложения за образуване на дисциплинарно производство срещу двамата прокурори са направени на основание чл. 312, ал. 1, т.5 от Закона за съдебната власт от министъра на правосъдието Христо Иванов. В предложението спрямо прокурор Динев се сочи извършено дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т.4 и т. 5 от Закона за съдебната власт, като се иска да му се наложи справедливо дисциплинарно наказание с оглед тежестта на нарушението. По отношение на прокурор Бецова е визирано дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 5 от Закона за съдебната власт и се иска да й бъде наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1 т. 6 от Закона за съдебната власт – дисциплинарно освобождаване от длъжност.

 

По отношение на прокурор Христо Динев Висшият съдебен съвет прие с 16 гласа „за”, 1 глас „против” и 6 гласа „въздържал се” предложението на Комисия „Дисциплинарни производства” да не се образува дисциплинарно производство.

Висшият съдебен съвет гласува със 17 гласа „за”, 1 глас „против” и 5 „въздържали се” предложението на Комисия „Дисциплинарни производства” да не се образува дисциплинарно производство спрямо прокурор Боряна Бецова.

 

При проведеното обсъждане бе коментирано, че от двете предложения на министъра на правосъдието не става ясно в какво точно действие или бездействие, и в кой момент се изразяват твърдените спрямо прокурор Христо Динев и спрямо прокурор Боряна Бецова дисциплинарни нарушения. Те не са подкрепени с доказателства и не е посочен началният момент, от който може да се направи преценка на допустимост на предложенията с оглед изтичане на сроковете за давност по чл. 310 от Закона за съдебната власт.  

Водещи новини

Времето