Висшият съдебен съвет избра прокурор Стела Юрчиева – Башева за втори мандат административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Златоград

Висшият съдебен съвет избра прокурор Стела Юрчиева – Башева за втори мандат административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Златоград

Висшият съдебен съвет избра с 19 гласа „за”, 1 глас „против” и нито един глас „въздържал се” прокурор Стела Веселинова Юрчиева – Башева за втори мандат административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Златоград.

Тя притежава над 17 години юридически стаж в органите на съдебна власт. В периода 1998 – 1999 г. е била съдебен кандидат в Софийски градски съд, през 2000 г. влиза в системата на прокуратурата като младши прокурор, а от следващата година заема длъжността прокурор. От 12.07.2010 г. и до момента тя е административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Златоград.

Прокурор Стела Юрчиева – Башева кандидатства за втори мандат като административен ръководител, мотивирана от натрупания професионален опит и желанието й за ефективно и нормално функциониране на този орган на съдебната власт, основаващо се на върховенството на закона, на принципите на прозрачност, диалогичност, откритост, независимост, безпристрастност и етичност. Тя посочва, че ще запази създадените добри практики в Районна прокуратура – гр. Златоград и акцентира на трайно установените тенденции за липса на оправдателни присъди и върнати дела, по техни обвинителни актове.

В набелязаните в Концепцията й за развитие цели тя заявява, че ще продължи въведената практика за провеждане на периодични обучителни мероприятия по теми за специфични престъпления, характерни за региона и във връзка с промените на действащата нормативна уредба. Прокурор Башева набелязва мерки като провеждане на съвещания за анализиране на конкретни проблеми; продължаване на тенденцията за приложение на бързото и незабавното производство като форма за разследване; стриктно спазване на принципа на случаен подбор при разпределяне на преписките и делата; ефективно използване на електронните регистри за предоставяне на информация за контрол от административния ръководител за срочността и ефективността на работата на разследващите органи и наблюдаващите прокурори и други.

Въпроси  постави членът на Висшия съдебен съвет Елка Атанасова относно постигнатите високи резултати в работата на Районна прокуратура – гр. Златоград, и за виждането на кандидата за реформата на съдебната карта.

Г-жа Атанасова подкрепи кандидатурата като посочи, че Висшият съдебен съвет обосновано може да гласува доверие на прокурор Юрчиева – Башева и акцентира на постигнатите изключително високи резултати в Районна прокуратура – гр. Златоград, които се дължат и на вложените от кандидата организационни усилия и ръководство.

Времето