Висшият съдебен съвет избра прокурор Ангел Алексов за административен ръководител на Районна прокуратура - гр. Радомир

Висшият съдебен съвет избра прокурор Ангел Алексов за административен ръководител на Районна прокуратура - гр. Радомир

Висшият съдебен съвет избра с 14 гласа „за”, нито един глас „против” и 4 гласа „въздържали се” прокурор Ангел Михайлов Алексов за административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Радомир.

Той има над 20 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната му кариера започва като помощник следовател, работи като следовател, бил е ръководител на Териториалното следствено отделение в гр. Радомир, след което е назначен на длъжност „прокурор” в Районна прокуратура – гр. Перник. През 2008 г. встъпва в длъжност заместник – административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Радомир.

Прокурор Алексов посочва в Концепцията си за развитие на този орган на съдебна власт, че се кандидатира, мотивиран от реалните достижения, които заедно с колегите му са постигнали през годините, през които е заемал длъжността заместник на административния ръководител. Негови цели са повишаване на бързината, ефективността, качеството, достъпността и прозрачността на прокурорската работа за осигуряване на върховенството на закона и за повишаване на общественото доверие. Кандидатът набелязва мерки за постигането им като утвърждаване на тясно взаимодействие между прокурора и разследващия орган по всяко дело, както и създаване на екипи от прокурор, разследващ полицай и оперативен работник по конкретните дела; намаляване на броя на досъдебните производства, разследването по които продължава над 6 месеца; използване в по-голяма степен капацитета на следователите; постоянен мониторинг върху досъдебни производства, водени срещу лица с две и повече неприключени досъдебни производства. Сред приоритетите му са надзор върху разследването на досъдебни производства, водени за корупционни престъпления; подобряване на срочността и качеството на разследванията, активизиране на дейността на прокуратурата за събиране на информация за престъпления против стопанството, финансовата и кредитната система и свързани с получени от европейските фондове финансови средства. 

Въпрос към прокурор Алексов относно работата на прокуратурата с разследващите органи постави членът на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.

Той подкрепи кандидата като посочи, че притежава необходимия професионален и управленски опит и заслужава да му бъде гласувано доверие като ръководител на Районна прокуратура – гр. Радомир.

Времето