Висшият съдебен съвет избра единодушно прокурор Калина Кънева за административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Тетевен

Висшият съдебен съвет избра единодушно прокурор Калина Кънева за административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Тетевен

Висшият съдебен съвет избра с 19 гласа „за” и нито един глас „против” и „въздържал се” прокурор Калина Димитрова Кънева за административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Тетевен.

Калина Кънева има над 14 години юридически стаж в органите на съдебна власт. От 2001 г. тя е прокурор в Районна прокуратура – гр. Тетевен, а от 2006 г. и до момента е заместник – административен ръководител там.

В представената от нея Концепция за стратегическо развитие на Районна прокуратура – гр. Тетевен, тя посочва, че решението да участва в процедурата за избор на административен ръководител – районен прокурор, се основава на знанията, натрупани като прокурор както и на опита и уменията, придобити в дейността й на заместник-административен ръководител. Тя си поставя като основна цел запазване и подобряване на добрия работен климат, спазване на правилата за етично поведение и отношение между прокурорите и служителите, на добрите отношения със съда и полицейските органи. Прокурор Кънева набелязва конкретни мерки в насока подобряване на качеството на изготвяните прокурорски актове с цел свеждане до минимум на върнатите от съда дела и постановените оправдателни присъди. Нейни приоритети ще бъдат работата по дела за корупционни престъпления; постоянен контрол върху срока на разследване и сроковете за процесуална принуда; подобряване на качеството и срочността на разследването посредством по-голяма активност на наблюдаващия прокурор и провеждане на работни срещи между разследващите полицаи и прокурорите и т.н. Кандидатът акцентира на законосъобразното и ефективно използване на предоставените бюджетни средства за подобряване на условията за работа и материалната база за прокурорите и служителите, и заявява, че ще поддържа достигнатия висок стандарт за обслужване на гражданите.

Въпроси към прокурор Кънева поставиха членовете на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева и Елка Атанасова относно качеството на работа на Районна прокуратура – гр. Тетевен.

В подкрепа на кандидатурата на прокурор Кънева членът на Висшия съдебен съвет Елка Атанасова заяви, че прокурор Кънева е представила много добре своята концепция за управление, която е качествено структурирана, съдържа задълбочен анализ и реални цели.

Времето