ВСС поощри с отличие „служебна благодарност и грамота” за проявен висок професионализъм четирима прокурори

ВСС поощри с отличие „служебна благодарност и грамота” за проявен висок професионализъм четирима прокурори

Висшият съдебен съвет поощри с отличие „служебна благодарност и грамота” за проявен висок професионализъм при изготвяне на доклад за значението на районните прокуратури в структурата на съдебната система и критериите за промени в териториалната структура на районните прокуратури /приет с решение на ВСС по протокол №51/15.10.2015г./, както и за постигнати високи професионални резултати:

Иван Георгиев Даскалов – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – гр. Пловдив;

Емилия Василева Вакарелска – заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Стара Загора;

Стефан Емилов Милев – заместник районен прокурор на Софийска районна прокуратура и

Венислава Пламенова Йончева – прокурор в Районна прокуратура гр. Русе.

Прокурорите са поощрени по предложение на членовете на ВСС Милка Итова, Елка Атанасова, Румен Боев, Ясен Тодоров и Галя Георгиева за изпълнение на конкретна професионална задача, на основание чл.304, ал.1 във вр. с чл. 303, ал.2 от ЗСВ и т. 4.1 б „а” от Правилата за определяне на условията, реда и критериите за поощряване на съдии, прокурори и следователи.

         Докладът за значението на районните прокуратури в структурата на съдебната система и критериите за промени в териториалната структура на районните прокуратури е изготвен в изпълнение на решение на ВСС от 15.07.2015г., като в него се акцентира и върху идеята за ефективно управление на районните прокуратури и равномерна натовареност на прокурорите. Екипът от прокурори е проучил и анализирал значителен обем информация от исторически източници, статистика за дейността на прокуратурата, статистическа информация от МВР и международни документи, относими към реформата на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите. В доклада е представен исторически преглед на развитието и организацията на прокуратурата, отразени са международните стандарти при реформиране на съдебната карта, както и е извършен анализ на данните по отношение на районните прокуратури – натовареност, кадрова обезпеченост, криминална активност и т.н. В доклада са формулирани относимите критерии за промени в териториалната структура на районните прокуратури като самостоятелно обособена административно-организационна единица, както и целите и очакваните резултати от промените в териториалната структура на районните прокуратури.