Висшият съдебен съвет прие принципни насоки относно структурата на съдебната администрация

Висшият съдебен съвет прие принципни насоки относно структурата на съдебната администрация

Висшият съдебен съвет прие принципни насоки относно структурата на администрацията в органите на съдебна власт. Те са изготвени в изпълнение на решение на ВСС по протокол №7/04.02.2016 г. относно приети мерки за оптимизация на администрацията в органите на съдебна власт и предвид извършената дейност от Работната група за актуализиране на Класификатора на длъжностите в администрацията.

         С принципните насоки е предвидено изработване на подробни Правила за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията, които да регламентират наименованието и разпределението на длъжностите според характера – ръководни, експертни и технически, минималната образователна степен и професионален опит за заемане, ранг, както и диапазон на възнагражденията.

         Проектът за правила предлага разграничаване на четири групи администрации в органите на съдебна власт:

  • администрация на ВКС, на ВАС, на Главния прокурор и на Националната следствена служба;
  • администрации на съдилищата и прокуратурите, в които магистратските длъжности надвишават 50 щата, както и администрациите на апелативните съдилища;
  • администрации на съдилища и прокуратури, в които броят на магистратските длъжности са в диапазон от 6 до 49 щата;
  • администрации на съдилища и прокуратури, в които броят на магистратските длъжности включва до 5 щата.

         Правилата ще позволят разграничаването на специфични експертни длъжности и общи експертни длъжности, като не допускат съчетаване на специфичните с общите експертни длъжности.