Пленумът на ВСС изрази съгласие за участие по проектни предложения за кандидатстване по ОП „Добро управление“

Пленумът на ВСС изрази съгласие за участие по проектни предложения за кандидатстване по ОП „Добро управление“

Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази съгласие за участие на Съвета в три проектни предложения по Пътната карта за изпълнение на Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор „Правосъдие“ като изисква да се съобразят дадените от представителите на ВСС препоръки.

Предвижда се участие на ВСС като партньор и с координатор, както и с „контактни точки“ за реализирането на проект с бенефициент Министерство на правосъдието, обхващащ изпълнението на мярка 2.1-Б „Доразвитие на виртуална частна мрежа, обхващаща сградите на сектора, гарантираща надежден и сигурен обмен на информация за структурите в сектор Правосъдие“.

Съветът ще се включи с координатор в екипа за управление на проект с бенефициент Министерство на правосъдието  и партньор ВСС по мярка 4.1-Е „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство; трансгранично сътрудничество в правораздаването“ от Пътната карта и в определянето на „контактни точки“, необходими за реализирането на проекта.

Изразена е подкрепа към Министерството на правосъдието по проект „Реализиране на ЦАИС „Съдебен статус“ от Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление на Република България 2016 -2020 г., като ВСС ще участва в реализацията с координатор и с определянето на „контактни точки“.

Пленумът на ВСС определи четирима свои представители, които ще се включат в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Добро управление“ до изтичане на мандата на настоящия състав на Съвета. В него ще участват членовете на ВСС Румен Георгиев и Соня Найденова, както и Мария Зафирова – началник на отдел „Европейски и международни програми и проекти“ и Валери Михайлов – директор на дирекция „Информационни системи и съдебна статистика“. Комитетът разглежда сроковете и условията за участие на бенефициентите с проекти, както и степента на изпълнение на Оперативната програма.