Световни шампиони играха шах с магистрати

Световни шампиони играха шах с магистрати

Превенцията на детската престъпност чрез популяризиране на шаха,  обедини ВСС и фондация „Веселин Топалов“ в обща инициатива в навечерието на Коледните празници.  По предложение на гросмайстора и световен шампион по шах Веселин Топалов, Прокурорската колегия на ВСС организира сеанс на едновременна игра на 12 дъски между него и спортисти – световни и европейски шампиони, членове на ВСС и следователи.

         Каузата подкрепиха боксьорът Кубрат Пулев, футболистът Христо Йовов, европейската шампионка за девойки по шах Габриела Антова и световната шампионка за девойки по шах Нургюл Салимова. Магистратите бяха представени от членовете на ВСС Ясен Тодоров и Румен Георгиев, Коста Богацевки – бивш заместник директор на НСлС и бивш главен секретар на МВР, бивши и настоящи следователи Дойчин Благоев, Румен Киров и Светослав Василев от НСлС, Петър Калчев и Любомир Георгиев от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура. Съдия на шахматната среща бе Николай Велчев – изпълнителен директор на Българска федерация „Шахмат“ .

         В присъствието на представляващия ВСС Димитър Узунов и членове на Съвета, спортни журналисти и деятели, събитието бе открито от Ясен Тодоров – член на Прокурорската колегия на ВСС. В приветствието си той отбеляза, че инициативата е добро начало на съвместни усилия за откъсване на децата от престъпната среда. Той припомни, че ВСС за трета учебна година провежда Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“, както и за възможността фондация „Веселин Топалов“ да я подкрепи.

         Участниците и гостите бяха поздравени от г-н Топалов и г-н Пулев, които акцентираха на необходимостта от провеждането на подобни инициативи, насочени към популяризиране на спорта сред подрастващите.

         Шахматният сеанс продължи повече от 2 часа, като едновременната игра завърши с 9,5:2,5 за Топалов. Отбелязани бяха следните лични резултати:

         В. Топалов – Н. Салимова 1:0

         В. Топалов -  Г. Антова 1/2:1/2

         В. Топалов – Р. Георгиев 1:0

         В. Топалов – К. Богацевски 1:0

         В. Топалов – Д. Благоев 1:0

         В. Топалов – Р. Киров 1/2:1/2

         В. Топалов – Св. Василев 1:0

         В. Топалов – П. Калчев 1:0

         В. Топалов – Л. Георгиев 1:0

         В. Топалов - Я. Тодоров 1/2:1/2

         В. Топалов – К. Пулев 1:2:1/2

         В. Топалов – Хр. Йовов 1/2:1/2

         Победителят в турнира получи от Прокурорската колегия купа в знак на благодарност. Снимки от събитието са публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел "Галерия".