Съдийската колегия на ВСС отмени свое решение по протокол № 14/04.04.2017 г., т. 16 за сезиране Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за оказване на техническа помощ

Съдийската колегия на ВСС отмени свое решение по протокол № 14/04.04.2017 г., т. 16 за сезиране Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за оказване на техническа помощ

18 април  2017 година

Съдийската колегия на ВСС отмени свое решение по протокол № 14/04.04.2017 г., т. 16, в частта в която е взето решение  министърът на правосъдието да сезира Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, за оказване на техническа помощ във връзка с изпълнението на цел 3.4.5 и 3.6.1. от Пътната карта за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата на съдебната система, досежно административното правосъдие.

В деловодството на ВСС е депозирано писмо от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, с което той изразява увереност че ВАС разполага, както с необходимия експертен потенциал, така и с необходимия ресурс за да извърши функционален анализ на ВАС и административните съдилища, необходим за оценка на ефективността на системата на административните съдилища и предложения за оптимизирането й в изпълнение на цел 3.4.5. Същото се отнася и за мярка 3.6.1., която касае план за регулиране натовареността на ВАС и системата на административните съдилища, включително чрез промяна подсъдността на отделните видове дела и структурни мерки.

В писмото е посочено, че ВАС отдавна работи по тези въпроси, като е разработил редица предложения за изменения в нормативната уредба, част от които са били приети и са резултирали в разтоварване на ВАС и натоварване на административните съдилища. Сред посочените конкретни действия за изпълнение на мярката са изготвянето на функционален анализ на ВАС и системата на административните съдилища, както и изготвяне на План за укрепване на ВАС и административните съдилища. В писмото е изразено становище, че подобни действия са от компетентността на ВАС и ВСС, както и оценката на ефективността на административните съдилища, а реализирането на тези мерки чрез външна намеса би забавило тяхното изпълнение.