Прокурорската колегия на ВСС утвърди разработен стандарт за провеждане на дисциплинарното производство

Прокурорската колегия на ВСС утвърди разработен стандарт за провеждане на дисциплинарното производство

27 септември 2017 година

Прокурорската колегия на ВСС утвърди разработен стандарт за провеждане на дисциплинарното производство

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет утвърди разработен стандарт за провеждане на дисциплинарното производство и прие цялостното изпълнение и постигнатите резултати от Дейност 4 „Подобряване на дисциплинарното производство за съобразяване с международните стандарти и препоръки“ по проект „Подобряване на процедурите по атестация и дисциплинарната практика в съдебната система“, финансиран по оперативна програма „Добро управление“.Стандартите за провеждане на дисциплинарно производство по глава Шестнадесета от ЗСВ предвиждат правила за осъществяване на дейността по установяване на дисциплинарни нарушения и налагане на дисциплинарни наказания на съдиите, прокурорите и следователите. Тяхната цел е да гарантират пълна прозрачност, обективност и справедливост на дисциплинарния процес, да създадат единна практика в дисциплинарното производство с единен подход и начин на събиране на доказателства, като на дисциплинарно привлечения магистрат се осигури право на защита в пълен обем. Изготвените стандарти се базират на преглед и проучване на международните стандарти при осъществяване на дисциплинарната практика (стандарти на ЕМСС и практики от Европейските страни), както и анализ на съдебната практика на Върховния административен съд.

Изпълнението на Дейност 4 от Проекта е насочена към преодоляване на идентифицирания проблем, свързан с установената противоречивост при провеждане на дисциплинарната практика. Решението на този проблем е от основно значение за повишаване на доверието в работата на ВСС и в съдебната система като цяло, тъй като част от проблемите са свързани с непоследователност в практиката на дисциплинарните производства. Когато процедурата касае нарушаване на Етичния кодекс или представлява действия, които накърняват престижа на съдебната власт, точния обхват на дисциплинарната отговорност е неясен. При такива случаи има риск от случайни решения, което води до загуба на доверие в обективността на провежданите дисциплинарни производства. За преодоляването на този проблем е необходимо наличие на ясни дисциплинарни стандарти. Чрез реализацията на Дейност 4 е създаден стандарт за провеждане на дисциплинарното производство, гарантиращ ясни и обективни принципи за провеждане на дисциплинарната практика на ВСС. При реализация на дейността е разработен детайлен анализ на дисциплинарната практика и международните стандарти с идентифициране на слабости, пропуски и възможностите за подобрение. Изведени са препоръки за привеждане на дисциплинарното производство в съответствие с международните стандарти и идентифицираните добри практики.

Разработеният стандарт за провеждане на дисциплинарното производство гарантира избягване на противоречива практика и създаване на ясни процедури и правила за осъществяване на дисциплинарното производство. В рамките на стандарта са създадени ефективни механизми за повишаване на ефективността на дисциплинарното производство при създаване на гаранции за независимост и равнопоставеност.

Времето