Интеграцията на Украйна с Европейския съюз ще създаде нови перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Украйна

Интеграцията на Украйна с Европейския съюз ще създаде нови перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Украйна

Политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна с Европейския съюз ще създаде нови и широки перспективи за по-нататъшно развитие и задълбочаване на сътрудничеството между България и Украйна в различните области. Около това становище се обединиха по време на срещата си министърът на външните работи Кристиан Вигенин и неговият украински колега Леонид Кожара.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е на двудневно официално посещение в Украйна, се срещна днес с министър-председателя Микола Азаров и с министъра на външните работи Леонид Кожара. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси на двустранните отношения и регионалното сътрудничество, добронамереното отношение на украинските институции спрямо българската диаспора в контекста на политиката към малцинствата и взаимното гарантиране на добър бизнес климат.

Направена бе следваща стъпка към разширяване на договорно-правната база на двустранните отношения в контекста на сътрудничеството на двете министерства на външните работи.

Кристиан Вигенин коментира със своите домакини също въпроси от европейския дневен ред, в светлината на предстоящата Среща на върха на 28-29 ноември т.г. във Вилнюс. „България желае подписването на Споразумението за асоцииране и Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия по време на Срещата на върха по Източното партньорство, за което украинската страна ще има мъдростта за постигане на така необходимия компромис”, заяви министър Вигенин.

В хода на разговора беше обсъден също въпросът за използване на възможностите за реализирането на съвместни българо-украински проекти на регионално ниво, за които да се търси финансиране на различни програми на ЕС.

„Украйна като стратегически партньор заема важно място във външнополитическите приоритети на България. Засиленият диалог през последните месеци ще доведе до разширяване на нашето взаимодействие във всички сфери на двустранните отношения, в които няма никакви открити въпроси”, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на срещата си с премиера на Украйна Микола Азаров. Българският външен министър изрази задоволството си от сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието, което през последните години се развива по възходяща линия.

„Радваме се, че възстановяваме контактите на най-високо равнище. Реалната търговия между двете страни не отговаря на възможностите и ние следва да положим нужните усилия, за да развиваме все по-активно нашето сътрудничество”, заяви премиерът Азаров.

Министър-председателят потвърди, че ще посети България през следващата година и от своя страна отправи покана, чрез министър Вигенин, до своя колега Пламен Орешарски да посети Украйна с цел продължаване на активния диалог. Украинският външен министър Леонид Кожара също прие със задоволство отправената му покана за посещение в България.

В рамките на визитата си в Киев външният министър Кристиан Вигенин разговаря също така с президента Виктор Янукович и с председателя на Върховната Рада Володомир Рибак.