Република Кипър е сред важните партньори на България

Република Кипър е сред важните партньори на България

Република Кипър е сред важните партньори на България както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз, заяви министър Кристиан Вигенин на среща с президента на Репубика Кипър Никос Анастасиадис в рамките на своето официално посещение в страната.

По време на разговорите с неговия кипърски колега Йоанис Касулидис, министър Вигенин подчерта, че отличният политически диалог между дветестрани е съпътстван и от редица практически действия и инициативи.

Сред обсъжданите въпроси бяха ситуацията в ЕСслед изборите на25 май 2014 г., интеграцията на страните от Западните Балкани в Съюза, сътрудничеството в Югоизточна Европа, развитието на процесите в Близкия Изток и Източното Средиземноморие, Кипърскиятвъпрос и др. Установено бе сходство по редица ключови въпроси от европейския и световен дневен ред. Бяха обсъдени и перспективите за развитие на отношенията в енергийната сфера предвид необходимостта от диверсификация на доставките на европейско ниво.

В рамките на своето посещение министър Вигенин се срещна още с председателя на Парламента на РепубликаКипър Янакис Омиру, както и с архиепископ Хрисостомос II. Активната българска общност в Кипър и кипърските граждани,завършили своето образование в България,са своеобразен мост между двете страни, бе констатирано по време на посещението.