Работно посещение на българска делегация в Съвета на Европа в Страсбург

Работно посещение на българска делегация в Съвета на Европа в Страсбург

Българска делегация, ръководена от постоянния секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров и генералният директор на генерална дирекция „Генерално въпроси” Райко Райчев, проведе работно посещение в Съвета на Европа в Страсбург на 25 юни. Визитата поставя началото на подготовката за българското председателство на Комитета на министрите на СЕ през следващата година.

В рамките на посещението Георги Димитров и Райко Райчев се срещнаха с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Това бе първата двустранна среща на генералния секретар след преизбирането му за втори мандат на този висок пост. По този повод, г-н Димитров предаде поздравленията на министъра на външните работи Кристиан Вигенин до генералния секретар и му пожела успешна дейност в интерес на организацията и нейните страни-членки. 

На срещата бе обсъдено и бе дадена висока оценка на сътрудничеството на България със СЕ и неговата положителна роля в демократичните промени в страната през последните 20 години. Обменени бяха мнения по реформата на СЕ и предизвикателствата пред  организацията, които да бъдат отчетени при подготовката на бъдещото българско председателство. Тема на разговора бе и докладът на генералния секретар за състоянието на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в Европа.

По време на посещението в Съвета на Европа българската делегация проведе срещи още със заместник-генералния секретар на СЕ, с генералните директори по демокрация и по правата на човека, с генералния директор и секретар на Комитета на министрите, с началника на Кабинета на Генералния секретар, както и с директора по политическите въпроси на СЕ, на които бяха обсъдени конкретни аспекти на организацията на българското председателство.

Водещи новини

Времето