Украйна, Афганистан, партньорствата и политиката на „отворени врати“ обсъдиха външните министрите от НАТО на среща в Брюксел

Украйна, Афганистан, партньорствата и политиката на „отворени врати“ обсъдиха външните министрите от НАТО на среща в Брюксел

Министър Кристиан Вигенин взе участие на 24-25 юни в среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, посветена на подготовката на срещата на държавните и правителствени ръководители през септември в Уелс с акцент върху Украйна, Афганистан и партньорствата на Алианса.

Политиката на „отворени врати“ на НАТО, на която България придава особено значение, беше тема на първата работна сесия. Министрите потвърдиха, че вратите на НАТО остават отворени и всяка от четирите страни кандидатки за членство – Черна гора, Република Македония, Босна и Херцеговина и Грузия, ще бъде оценявана според собствените си постижения, а Алиансът ще продължи да им оказва съдействието, от което се нуждаят. Министър Вигенин потвърди подкрепата на България за разширяването на НАТО, като важен фактор за стабилността и сигурността в Европа. По отношение на напредъка на отделните страни, той оцени Черна гора като най-подготвената кандидатка, заслужаваща да получи в Уелс  покана  за започване на преговори за членство. Що се отнася до Грузия, министър Вигенин посочи, че потвърдената ангажираност с Алианса и активният принос към неговите операции са убедителни аргументи, за да бъде направена следващата стъпка към членството. „Смятаме за необходимо да продължим да насърчаваме и другите две кандидатки Република Македония и Босна и Херцеговина да удвоят усилията си, за да решат оставащите проблеми по пътя им към присъединяването“, посочи той. Министрите одобриха подготвянето на силен пакет от инициативи за подпомагане на Грузия по пътя й за членство, както и започването на интензивни и целенасочени преговори с Черна гора, така че най-късно в края на 2015 г. да се вземе решение дали да й бъде отправена покана да се присъедини към Алианса. 

Днес министрите продължиха подготовката за срещата в Уелс, която става в критичен момент за общата сигурност на фона на конфликта в Украйна и нарастващите заплахи от района на Близкия изток и Северна Африка. Разгледани бяха предприетите мерки за потвърждаване гаранциите за сигурност и напредъка в подготовката на Плана за готовност, който засилва защитата на съюзниците. Беше потвърдено значението на Трансатлантическата връзка особено в  момент, когато се очаква Алиансът да изпрати силно послание за политическа решимост, сплотеност и единство. Министър Вигенин подкрепи засилването на партньорствата на НАТО чрез инициативите за повишаване на оперативната съвместимост и политическата свързаност с най-ангажираните партньори и за изграждане на капацитет в областта на отбраната за партньори от Източна Европа и за страни от южното ни съседство и на първо място Либия.

На заседание на Комисията НАТО-Украйна с участието на украинския външен министър Павло Климкин  бе обсъдена кризата и мирният план на президента Петро Порошенко за нейното разрешаване. Министрите разгледаха пакет от мерки за по-нататъшна подкрепа за Украйна, включително създаването на доверителни фондове в подкрепа на реформата и изграждането на способности в областта на отбраната. Министър Вигенин оцени като положителна стъпка взетото по искане на президента на Русия Владимир Путин решение от Съвета на федерацията за отмяна на разрешението за използване на войски в Украйна и изрази надежда Русия да съдейства активно за реализацията на мирния план. Министър Кристиан Вигенин изрази готовността на България да окаже експертна помощ на Украйна в прилагането на Споразумението за асоцииране с ЕС.

Срещата завърши със заседание с партньорите в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), на което министрите одобриха Оперативния план за мисията на НАТО след 2014 г. „Решаваща подкрепа“ за обучение, съвет и помощ на Афганистанските национални сили за сигурност. Условието за осъществяване на тази мисия е предварителното и навременно постигане на съответната правната рамка -  подписване на споразумението за сътрудничество в областта на сигурността със САЩ и Споразумението за статута на силите с НАТО.

Времето