България и Бангладеш ще продължат да развиват добрите си отношения

България и Бангладеш ще продължат да развиват добрите си отношения

България високо цени отношенията си с Бангладеш. Те се развиват от десетки години в духа на взаимно уважение и разбирателство. Това каза заместник-министърът на външните работи в оставка Ангел Величков по време на церемония по подписване на Меморандум за разбирателство между Министерствата на външните работи на Република България и МВнР на НР Бангладеш за провеждане на политически консултации.

Зам.-министър Величков и Зулфикур Рахман, извънреден и пълномощен посланик на Бангладеш в Анкара, акредитиран за България, се обединиха около тезата, че подписването на меморандума ще осигури необходимата основа за осъществяване на регулярни контакти и консултации между двете външни министерства по теми на двустранните отношения, както и по регионални и международни въпроси в области от взаимен интерес. Ангел Величков изтъкна като приоритетни области на сътрудничество туризма и селското стопанство.

От своя страна, посланик Зулфикур Рахман благодари за помощта, която както правителствата на България, така българските граждани нееднократно са оказвали на Бангладеш. „Този меморандум се явява вид платформа, чрез която можем да обсъждаме начините, по които взаимно да си помагаме“, заяви той и изрази надежда приятелството и сътрудничеството между двете страни да се засилят в множество насоки – не само правителствени, но и културни, и обществени.