Междуведомственият съвет по участието на Република България в НАТО и ОПСО проведе редовно заседание

Междуведомственият съвет по участието на Република България в НАТО и ОПСО проведе редовно заседание

Под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов, днес в МВнР се състоя второто за годината редовно заседание на Междуведомствения съвет по участието на България в НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. В срещата участваха министърът на отбраната Велизар Шаламанов, представители на администрацията на президента, на МВР, на МП, МФ, МИЕ и на националните разузнавателни служби.

Във встъпителното си изказване външният министър подчерта, че провеждането на заседанието в толкова кратки срокове след срещата на върха на Алианса е свидетелство за ангажираността и значението, което отдаваме на конкретните теми от дневния ред, свързани предимно с решенията, взети по време на съмита на НАТО.

Министър Митов представи изпълнението на решенията от предишното заседание, свързани с изпълнението на пакета цели за способности, участието на граждански специалисти от България в операции и мисии на международни организации за управление на кризи извън територията на страната, кибер сигурността, въпроси по ОПСО. Външният министър запозна Съвета с хода на изпълнението на Националния план на честванията по случай 10-та годишнина от членството на България в НАТО.

На заседанието бяха обсъдени резултатите от срещата на върха на НАТО в Уелс и тяхната имплементация, като доклади по темата представиха министърът на външните работи и министърът на отбраната. Даниел Митов определи като един от най-важните резултати от съмита Приемането на Плана за действие за повишаване на готовността, насочен към постигане на способност за бързи, ефективни и добре координирани действия спрямо новите реалности. Потвърден бе твърдият ангажимент на съюзниците към чл. 5 от Вашингтонския договор и бе очертано и нарастващото значение на региона на Черно море в сигурността на Европа, подчерта той.

От своя страна, Велизар Шаламанов представи основните задачи на Министерството на отбраната по приложение на решенията на Срещата на върха на Алианса. До края на годината трябва да бъде направен преглед на изпълнението на Стратегията за трансформиране участието на въоръжените сили на Република България в операцията в Афганистан и да бъде разработена нова стратегия за цялостно участие от 2015 г. По отношение на Концепцията за рамкова страна предстои да бъде разработен план за присъединяване на групата, ръководена от Германия.

На участниците в заседанието беше представена информация за резултатите от неформалната среща на министрите на отбраната, която се проведе на 9-10 септември в Милано. Външният министър представи доклад за „Напредък по разполагането на ОПСО мисията на ЕС в Украйна и българския принос към нея. Приоритетното за нас значение на мисията се обуславя от редица фактори, като географската близост на украинската страна и конфликта до границите на ЕС и България с произтичащите от това рискове, споделените европейски демократични ценности и принципи, поетите ангажименти по линия на членството на България в ЕС, подписването на Споразумението за асоцииране с Украйна, наличието на голяма българска малцинствена група в страната, заяви той.