Министърът на външните работи Даниел Митов посети българското училище във Вашингтон

Министърът на външните работи Даниел Митов посети българското училище във Вашингтон

Министър Даниел Митов посети Българския образователен  и културен център “Св. Климент Охридски” във Вашингтон по време на първия ден от работната си визита в столицата на САЩ. Министър Митов запозна ученици, родители, преподаватели и други представители на българската общност с приоритетите в дейността си, сред които препотвърждаване ангажиментите на България като отговорен член на евроатлантическата общност и участието на страната в срещата на върха на НАТО в Уелс и в 69-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Като основна задача той открои организацията на парламентарните избори в чужбина на 5 октомври и запозна присъстващите с действията на МВнР в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс.

В рамките на срещата външният министър отговори на многобройни въпроси, свързани с перспективите пред икономическото развитие на страната и възможностите за реализация в България на живеещите и получаващите образованието си в чужбина млади българи. Министър Митов отбеляза, че българската държава трябва да е по-активна в комуникацията и взаимодействието с българските граждани, живеещи извън границите й. 

В същия ден Даниел Митов проведе и работни разговори в Центъра за стратегически международни изследвания с президента и изпълнителен директор на центъра Джон Хамри и вицепрезидента за Европа и Евразия Хедър Конли. Теми на дискусията бяха действията на международната коалиция за борба с Ислямска държава, кризата Русия - Украйна и съгласуваните действия на ЕС и САЩ в стремежа им за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, трансатлантическите отношения, работата на 69-та сесия на ОС на ООН. Джон Хамри информира за създаването на нова лекторска програма в центъра, която ще се ръководи от д-р Збигнев Бжежински и отправи покана към министър Даниел Митов да изнесе лекция в близко бъдеще. 

Времето